15. december 2019
Den strand, der har det reneste badevand, er Udbyhøj Strand i Randers. Foto: Allan Nørregaard
Den strand, der har det reneste badevand, er Udbyhøj Strand i Randers. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helsingør har noget af Nordsjællands reneste badevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helsingør har noget af Nordsjællands reneste badevand
Helsingør - 21. juli 2019 kl. 15:10
Af Trine Lønbro Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når solen står højst på himlen og temperaturene bekræfter, at det virkelig er sommer, kan det være tiltrængt med en dukkert i havet, men hvor finder man egentligt det reneste badevand?

Den seneste badevandsliste fra Friluftsrådet viser, at Helsingør kan bryste sig af at have noget af Nordsjællands reneste badevand. Kun overgået af stranden i Tisvildeleje er Grønnehave Strand i Helsingør og Langebro i Ålsgårde de strande, hvor vandet er renest målt på antallet af E. Coli-bakterier og enterokokker, der begge blandt andet forekommer i tarmkanalerne hos mennesker og mange dyr.

Undersøgelsen er lavet over de 197 såkaldte Blå Flag Strande, der alle er kendte for deres høje kvalitet og gode faciliteter ved blandt andet at have en høj badevandskvalitet, høje sikkerhedsstandarder samt gode toilet- og affaldsfaciliteter.

På alle strandene bliver der foretaget minimum ti badevandsprøver i løbet af sæsonen, og det er de strande, der samlet set scorer lavest, som ender i toppen af listen over renest badevand.

Selvom Helsingørs Strande lægger godt placeret på listen, er ingen af de nordsjæl-

landske strande med i top 25.
Faktisk skal vi helt til Fyn for at finde strande så højt på listen. Grønnehave Strand ligger nummer 50 på badevandslisten ud af de 197 Blå Flag Strande i Danmark, mens Langebro rykker ind som nummer 53. Alle Blå Flag Strande har en badevandskvalitet i den bedste kategori, hvor sandsynligheden for at blive syg af at bade i det ligger på mellem 0 og 3 procent.

Udover Blå Flag Strandene har Helsingør i alt fire strande med badepunktsflaget, der markerer strande med rent badevand, badesikkerhed, basal infrastruktur med adgang til toiletter og affaldsløsninger samt natur- og friluftsoplevelser.

Helsingør er én ud af fire kommuner, der kan tilbyde de såkaldte badepunkter. På listen er den offentlige strand ved Lokalteatret i Espergærde, Trykkerdammen og Kronborg Strand i Helsingør og Julebæk Strand i Hellebæk.

Helsingør Kommune tager hver 14. dag badevandsprøver fra alle kommunens strande, og de seneste resultater viser, at alle badepunkterne har særdeles rent badevand.

For at vandet kan klassificeres som »meget godt badevand«, som er den bedste grad af badevand i kommunens undersøgelse, skal vandprøven indeholde mindre end 250 E. Coli-bakterier og mindre end 100 enterokokker.

Den af de fire badepunkter, der indeholder flest bakterier, er Julebækstrand, der ved seneste vandprøve havde 110 E. coli-bakterier og 13 enterokokker.

Blandt de helsingoranske strande er Hornbæk Strand Øst den, der i øjeblikket er mest udfordret på badevandskvaliteten, selvom det er en Blå Flag Strand. Her har de to seneste vandmålinger sendt stranden i den næstbedste kategori »godt badevand«, da antallet af bakterier har været højere end det maksimale for kategoriet »meget godt badevand«.

Ved tidligere målinger fra den 26. juni var Hornbæk Strand Øst dog en af de strande med det reneste badevand. Her var antallet af E. Coli-bakterier kun ti, mens antallet af enterokokker var to.

grafik køb billede