19. august 2019
Fem pladser blev overvåget af kameraer i månedsvis under efterforskningen. Her ses en af de tiltale i færd med at gemme eller hente stoffer i elskab. Foto: Polisen
Fem pladser blev overvåget af kameraer i månedsvis under efterforskningen. Her ses en af de tiltale i færd med at gemme eller hente stoffer i elskab. Foto: Polisen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Helsingborgs største retssag er nu i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helsingborgs største retssag er nu i gang
Helsingør - 17. februar 2019 kl. 06:15
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er afsat 93 dage i retten til sag om narkoliga fra udsat boligområde. Politiets sagsmateriale fylder 32.000 sider.

Torsdag startede en på mange måneder historisk retssag ved Tingsrätten i Helsingborg, hvor 12 unge mænd fra primært boligområdet Drottninghög i det nordøstre Helsingborg står tiltalt for gennem et halvt år står tiltalt for at have styret narkotikamarkedet i boligområdet samt også at have solgt først og fremmest hash og kokain i resten af byen. Politiets efterforskningsmateriale, det såkaldte forundersøgelsesmateriale, som retssagen vil tage udgangspunkt i, er på hele 32.000 sider, skriver Helsingborgs Dagblad.

Til stede i retten var 23 forsvarsadvokater, hvoraf de syv af dem allerede har fået fem millioner svenske kroner udbetalt i forskud, hvilket blandt andet skyldes det meget store sagsmateriale. Netop sagsmaterialet betyder, at de fleste af de tiltalte har fået beskikket to advokater. Der er da også afsat 93 retsdage til retssagen, og yderligere afsat et par ekstra dage i kalenderen, hvis tidsplanen skrider.

Selve retssagen kommer af sikkerhedshensyn til at foregå i retten i Malmø, da bygningen i Helsingborg er under ombygning.

Selv om sagen handler om salg af hash og hårdere narkotikal på gadeplan, så hører det med til billedet, at en af de tiltalte, en 20-årig mand, som politiet anser for at være bagmanden, også er mistænkt for at have stået bag en bombesprængning i selve byens politihovedkvarter i 2017.

Tilsyneladende er miljøet omkring de unge tiltalte og deres bekendtskabskreds ganske råt. Således blev en ung mand dræbt af knivstik under overvågningen af grupperingens aktiviteter i marts sidste år. Trods episoden blev fanget af den skjulte videoovervågninger og flere betjente i civil var på plads i nærheden, så er sagen endnu ikke opklaret - og ingen er ifølge Helsingborgs Dagblad sigtet.

Lang tids overvågning
Sagen er et resultat af omkring et års systematisk overvågning af en personkreds, og operationen blev afsluttet ved en stor razzia 24 april 2018.

Overvågningen er sket ved hjælp af civilklædte betjente og udbredt brug af skjult videoovervågning og hemmelig telefonaflytning. Under efterforskningen i boligområdet med lidt over 3.000 beboere var der opstillet 5 skjulte kameraer samt en udendørs rumaflytning udenfor centret Drottninghögs Centrum. Endelig blev omkring 10.000 telefonsamtaler aflyttet, fremgår det af politiets materiale.

Den meget omfattende brug af aflytninger er blevet kritiseret af forsvarerne for de tiltalte, da man kan argumentere for, at det målt i gram og kilo er en forholdsvis lille sag, hvor omkostningerne for samfundet og folks retssikkerhed ikke står mål med resultaterne.

Mere præcist går tiltalen på 5.000 forskellige salg af stoffer fordelt på fem måneder i form af 8,9 kilo hash, 419 gram kokain, 37 ecstasy-tabletter og 1015 tramadolpiller.

En 20-årig mand, som er udpeget som baggrund, er tiltalt for særlig grov narkotikakriminalitet, mens det øvrige er tiltal for grov narkotikakriminalitet.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede