26. juni 2019
Helsingborgs Hamn.
Helsingborgs Hamn.
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Havnearbejderstrejke og lockout lammer havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havnearbejderstrejke og lockout lammer havnen
Helsingør - 23. januar 2019 kl. 11:31
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidligt onsdag morgen blev Helsingborgs Havn, Helsingborgs Hamn AB, ramt af en punktstrejke fra havnearbejderne, som er organiseret i Svenska Hamnarbeterförbundet.

Strejken rammer ikke bare Helsingborgs havn, som er Sveriges næststørste containerhavn, men også havnene i Malmø, Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Karlshamn,Gävle, Lynäshamn og Holmsund. Det skriver telegrambureauet TT.

Hvis ikke arbejdsgiverne i Sveriges Hamnar genoptager forhandlingerne, så vil strejkerne sprede sig til Göteborg, som er Sveriges største havn, og Stockholm.

Selv om havnearbejderne har valgt kun at lave punktstrejker af nogle timers varighed, så har arbejdsgiversiden svaret igen med en lockout af medarbejderne, hvilket vil sige, at de bliver sendt hjem uden løn.

Derved vælger arbejdsgiverforeningen at udvide konflikten med omkring syv gange så mange arbejdstimer, mener Svenska Hamnarbeterförbundet.

Baggrunden for konflikten, som er flere år gammel, handler om at havnearbejdernes fagforening, der ikke er en del af svensk LO, kræver retten til at forhandle en overenskomst direkte med arbejdsgiverne og gennem tillidsmændene at få indflydelse på planlægning og arbejdsforholdene på havnene.

Imidlertid henviser afviser arbejdsgiverne dette krav med henvisning til, at de har tegnet en kollektivaftale med Transportarbejderforbundet, som er en del af LO.

Arbejdsgiverne har dog tilbudt en tillægsaftale, hvor den mere aktivistiske fagforening har fået tilbudt samme vilkår som i LO-overenskomsten uden mulighed for at forhandle løn- og arbejdsvilkår på medlemmernes vegne.

Hamnarbeterförbundet har cirka 1300 medlemmerne i de svenske havne.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede