23. januar 2019
Her på stranden i Skotterup udspiller der sig et autentisk historisk drama om aftenen fredag den 5. oktober, når en jødetransport anno 1943 bliver genskabt. Formanden for foreningen »Undtagelsen«, Peter Kruse, har sammen med en gruppe forberedt markeringen af 75 året for de danske jødetransporter til Sverige.Foto: Allan Nørregaard
Her på stranden i Skotterup udspiller der sig et autentisk historisk drama om aftenen fredag den 5. oktober, når en jødetransport anno 1943 bliver genskabt. Formanden for foreningen »Undtagelsen«, Peter Kruse, har sammen med en gruppe forberedt markeringen af 75 året for de danske jødetransporter til Sverige.Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genoplev en oktober- aften anno 1943

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genoplev en oktober- aften anno 1943
Helsingør - 16. september 2018 kl. 20:30
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 5. oktober opfører foreningen Undtagelsen en flugt- og redningsaktion i Skotterup syd for Helsingør.

I oktober er det 75 år siden, de danske jøder blev sejlet over Øresund til sikkerhed i Sverige. Cirka 700 personer blev reddet fra vores område, men der var aktioner fra 50 udskibningssteder fra de nord- og østsjællandske kyster. Og i dagene fra den 3. til den 6. oktober kulminerede det, da henholdsvis 1100 og 1420 personer blev reddet fra den uhyggelige skæbne i Tysklands dødslejre.

arrow Læs også: Tiden skrues 75 år tilbage: Strandvejen afspærres og lysene slukkes

Med livet som indsats
Fiskerne i Snekkersten, Skotterup og Espergærde spillede en særlig rolle, og private mennesker risikerede deres liv for at redde andre , og det er denne enestående indsats, der markeres fredag den 5. oktober - en anerkendelse af den bemærkelsesværdige indsats.

Foreningen »Undtagelsen« har i et par år arbejdet med forberedelserne til denne markering i form af en flugt- og redningsaktion, som involverer mange mennesker.

Slukker lyset
- Den 5. oktober lukkes Strandvejen mellem Snekkersten Stationsvej og Klostermosevej mellem klokken 18 og 21, og gadebelysningen slukkes, fortæller formanden for »Undtagelsen«, Peter Kruse, som håber, at beboerne i husene langs Strandvejen vil være med og slukke for lyset i husene, havegange, carporte osv. Og bagefter, at tænde et stearinlys, når faklerne tændes langs Strandvejen.

- Vi skaber rammerne for et "skuespil" hvor der vil være international opmærksomhed på det historiske Snekkersten og de mennesker , som boede dér i de skæbnesvangre dage i oktober 1943. En mindeværdig oplevelse med gratis adgang for alle, fastslår Peter Kruse.

- Vi har et særligt fokus på de involverede fiskere og hjælpere i bred forstand, men selvfølgelig også på flygtningene, det var jo dem det i sidste ende drejede sig om.

Friluftsspil og udstilling
Det kan kaldes et egnsteater eller et friluftsspil med alvorligt budskab om drama, sammenhold og personligt mod, i et lokalt samfund.

Foreningen Undtagelsen blev dannet i 2016, med det formål af sætte fokus på redning af de danske jøder over Øresund.

På Snekkersten Havn kan man i øvrigt i dagene 3. til 7. oktober se eller gense den udstilling om oktober 1943, som første gang blev vist til Havnefesten. Omkring 650 besøgte den gang udstillingen.

Arrangementet er planlagt i samarbejde med Nordsjællands Politi, Helsingør Kommune, Forsyning Helsingør og øvrige myndigheder.

- Så nu håber vi, at beboerne i området vil være aktivt medvirkende, og vise forståelse for ulemperne ved vejlukninger, slukket lys osv., lyder det fra Undtagelsens formand, Peter Kruse.

arrow Se billederne: Livgivende redning på det mørke sund
04. oktober 2018 kl. 11:08 Opdateret: kl. 10:08
arrow Konference om jødetransporterne
19. september 2018 kl. 12:26 Opdateret: kl. 12:26
arrow »Undtagelsen« er ved at tage form
24. juni 2018 kl. 20:16 Opdateret: kl. 11:06

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk