18. maj 2021
Der er kommet godt gang i vaccinationerne med det nye vaccinationscenter i Snekkersten, men en del frontpersonale mangler stadig at få deres stik. Foto: Allan Nørregaard
Der er kommet godt gang i vaccinationerne med det nye vaccinationscenter i Snekkersten, men en del frontpersonale mangler stadig at få deres stik. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frontpersonalet er kommet bag i køen: - Det er helt katastrofalt, hvis vi får et sundhedsvæsen, som bliver lagt ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frontpersonalet er kommet bag i køen: - Det er helt katastrofalt, hvis vi får et sundhedsvæsen, som bliver lagt ned
Helsingør - 14. april 2021 kl. 04:02
Af Philip Horup

De står i frontlinjen, når trængende borgere har brug for hjælp, men plejepersonalet står ikke (længere) i front til vaccinerne.

arrow Læs også: Kritik fra vaccineboss: Fejl at vores personale ikke er vaccineret

Pausen af AztraZeneca-vaccinen og en ændring af vaccinationsprogrammet, hvor man fremover primært bliver tilbudt vaccination efter alder, har således betydet, at en del sundhedspersonale stadig mangler at blive vaccineret.

Alene i Helsingør Kommune drejer det sig om cirka 500 ansatte, der endnu ikke er færdigvaccineret. Det oplyser Helsingør Kommune til Frederiksborg Amts Avis, men billedet er det samme i andre nordsjællandske kommuner, og derfor er formand for FOA i Nordsjælland, Lene Lindberg, »virkelig bekymret over situationen«.

- Det er helt katastrofalt, hvis vi får et sundhedsvæsen, som bliver lagt ned, fordi vi ikke har passet godt nok på personalet. Så jeg håber, man holder fast i den prioriterede kø, da det er det eneste, der vil give mening, siger hun.

Gruppen på 500 medarbejdere, der endnu ikke er færdigvaccineret, består af folk fra flere forskellige faggrupper - og heriblandt en del personale i hjemmeplejen.

Nær borgerkontakt

Af hensyn til personalet - samt af hensyn til borgerne - håber Centerchef for Sundhed og Omsorg i Helsingør Kommune, Margrethe Kusk Pedersen, at der snarest kommer gang i de målrettede vaccinationer igen.

- Personalet i eksempelvis hjemmeplejen har nær borgerkontakt, og det er en kritisk funktion. Hvis personalet bliver smittet, får vi store problemer, for vi kan ikke bare lukke ned eller arbejde hjemmefra, som man kan andre steder i samfundet, siger hun.

Pausen af AstraZeneca-vaccinen er blevet forlænget af flere ombæringer, så den gælder indtil på torsdag den 15. april, hvor der ventes nyt om den omdiskuterede vaccines skæbne.

Uretfærdighedsfølelse

Den usikre fremtid for AstraZeneca-vaccinen betyder usikkerhed omkring den fremtidige prioritering (eller mangel på samme) af sundhedspersonalet i vaccinekøen.

- Vores vurdering er, at vi allerede har vaccineret så meget frontpersonale, at vi kan klare den," sagde Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm i forbindelse med den danske pause af den britiske vaccine, hvor han dog understregede, at der stadigvæk er behov for at passe på sundhedsvæsenet.

Oprindeligt bestod vaccinekalenderen af 12 befolkningsgrupper, men flere af grupperne er sidenhen blevet afskaffet. I Helsingør Kommune frygter centerchef Margrethe Kusk Pedersen nu, at det samme vil ske med gruppe 4, der består af personalet i sundheds-, ældre- og visse dele af socialsektoren.

- Jeg frygter, der kan gå rigtig lang tid, før resten af vores personale er blevet vaccineret, hvis det kun bliver efter alder. Det kan skabe en uretfærdighedsfølelse hos det personale, der ikke nåede at modtage deres vaccination, siger hun.

Påvirker arbejdsmiljøet

De 500 ansatte, der har stået bagerst i køen, har først og fremmest måtte undvære den sikkerhed, som vaccinen giver, men det er ikke den eneste konsekvens.

Deres arbejdsliv bliver nemlig også påvirket, da de - ifølge Margrethe Kusk - ikke har samme arbejdsvilkår som deres vaccinerede kollegaer. Centerchefen henviser konkret til skærpede krav i forhold til test og afstand, men den forskelsbehandling forarger hos FOA Nordsjælland og Lene Lindberg.

- Det synes jeg er helt forfærdeligt, fordi det går ud over arbejdsmiljøet. Det skaber jo et A-hold og et B-hold. Desuden bliver det berørte personale usikker på, hvilke arbejdsopgaver de må varetage eller ej, ligesom det uden tvivl besværliggør vagtplanlægningen, siger hun.

arrow Fordobler PCR-testkapacitet
11. april 2021 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?