3. juli 2020
Der kan forventes masser af brød til udstillingen på årets Sundtoldsmarked
Der kan forventes masser af brød til udstillingen på årets Sundtoldsmarked
Foto: David Amzallag
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra søbemad til sovs og kartofler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra søbemad til sovs og kartofler
Helsingør - 08. august 2019 kl. 06:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Biblioteket Kulturværftet markerer dette års Sundtoldsmarked med udstillingen "Øl, brød & grød - mad i Sundtoldstiden," der viser, hvad man spiste og drak i Helsingør i 1800-tallet.

arrow Læs også: Kom til middag hos skibsklarer Simmelkjær

Fortidens madmødre klarede sig helt fint uden stavblender og juicer, selvom måltidet ofte var mere simpelt end i nutidens køkkener. I starten af 1800-tallet var komfuret endnu ikke opfundet, og den varme mad blev tilberedt i en gryde over et åbent ildsted. Der var store sociale forskelle at spore i køkkenerne på den tid, men hos både høj og lav var øl, brød og grød hovedingredienserne i helsingørborgernes madpyramide.

Flere skal brødfødes
Biblioteket Kulturværftet markerer Sundtoldsmarked med udstillingen "Øl, brød & grød - mad i Sundtoldstiden," der viser, hvad man spiste og drak i Helsingør i 1800-tallet. Udstillingen beskriver de enkelte samfundsklassers mad og tilberedning til hverdag og fest.

"Starten af 1800-tallet er en spændende madhistorisk periode, hvor der sker mange ændringer af vores kostvaner. Landsbrugsreformer og nye dyrkningsmetoder er med til at forbedre landbruget, så den voksende befolkning kan brødfødes," fortæller historiker, cand.mag. Tom Sinding.

Kartoflen redder det hele
En af opkomlingerne på danskernes tallerkener i 1800-tallet var den runde, gule kartoffel, der senere udviklede sig til at udgøre en stor del af rygraden i danskernes gastronomiske selvforståelse.

"Den redder ernæringen for fattigfolk, men den ændrer også den måde, man spiste sammen på. Man gik fra søbemad og fælles grødfad til at spise af hver sin tallerken," forklarer Tom Sinding.

Udstillingen er åben fra 16.august til 26. november. Den er blevet til i et samarbejde mellem Biblioteket Kulturværftet og de frivillige lokalhistorikere fra Skibsklarerergården: Bente Thomsen, Marianne Hjortlund, Tove Lund og Tom Sinding.

Fakta om Sundtoldsmarkedet
Sundtoldsmarkedets formål er at skabe interesse for Helsingør som sundtoldens by og for dens unikke historie. Markedet afholdes hvert år i august, hvor byen omdannes til en levende handelsplads fra 1800-tallet. I år finder Sundtoldsmarkedet sted den 24. august kl. 10-16. Kilde: Sundtoldsmarked.dk

arrow Ja tak - eller farvel og tak til Sundtoldsmarkedet
14. juni 2019 kl. 08:04 Opdateret: kl. 16:03
arrow Hvem skal fortælle Helsingørs historie i fremtiden?
25. april 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 10:18
arrow Museum risikerer at miste den statslige anerkendelse
16. april 2019 kl. 09:31 Opdateret: kl. 09:31
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?