22. september 2021
1. spadestik på svenske Attendos plejehjem ved Helsingør Hospital. Plejehjemmet forventes at åbne i efteråret 2022, og vil med 58 nye pladser kortvarigt skabe et overskud af pladser i kommunen. Foto: Allan Nørregaard
1. spadestik på svenske Attendos plejehjem ved Helsingør Hospital. Plejehjemmet forventes at åbne i efteråret 2022, og vil med 58 nye pladser kortvarigt skabe et overskud af pladser i kommunen. Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forvaltning: Planlæg endnu et helt nyt plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Forvaltning: Planlæg endnu et helt nyt plejehjem

Trods den planlagte åbning af et såkaldt friplejehjem i den gamle hospitalsbygning, så vil kommunen allerede fra 2024 igen mangle plejehjemspladser.

Helsingør - 30. juli 2021 kl. 04:23
Af Andreas Norrie

Forhåbentlig står Hornbæks nye plejehjem Hornbækhave snart klar, og byggeriet af den børsnoterede svenske plejekoncerns Attendos friplejehjem på Helsingørs gamle hospital er i gang. Endelig bliver der også 11 nye midlertidige plejehjemspladser i det nye sundhedshus ved Prøvestenscentret.

arrow Læs også: DEBAT: Friplejehjem er ikke fordyrende

Alligevel betyder det ikke en langsigtet løsning på kommunens behov for plejehjemspladser. Det fremgår af en prognose udarbejdet af forvaltningen i Center for Økonomi og Ejendomme.

I forbindelse med de seneste budgetforlig er der udover de to nævnte projekter også genåbnet pladser rundt om på de nuværende plejehjem.

Det ændrer dog ikke ved, at Helsingør Kommune allerede i 2024 vil mangle de 7 første pladser, og frem mod 2029 siger prognosen, at antallet af manglende pladser vil stige til 84.

I første omgang vil åbningen af Attendos friplejehjem i efteråret 2022 betyde 58 ekstra pladser og et overskud af pladser i forhold til det forventede underskud på 29 i år.

Find en placering

Prognosen, som var på dagsordenen på det sidste møde i Omsorgs- og Sundhedsudvalget som en orienteringssag. I orienteringen anbefalede forvaltningen samtidigt, at partierne i forbindelse med årets budgetforhandlinger begynder planlægningen af et nyt plejehjem. Forvaltningen mener nemlig ikke, at der er de store muligheder i udvidelser og ombygninger af det eksisterende institutioner.

Mere præcist bliver det anbefalet, at politikerne udpeger en konkret placering af plejehjemmet. Ligeledes bliver det også indstillet til politikerne, at ejerforholdene omkring et nyt plejehjem skal diskuteres.

Der kan eksempelvis både være tale om et kommunalt plejehjem, et nonprofit fondsdrevet plejehjem som det i Hornbæk eller et friplejehjem som drevet af en rendyrket kommerciel aktør som Attendo på det tidligere hospital. Endelig er der også mulighed for at lade plejehjemmets bygninger være en almennyttig boligafdeling.

Der er både fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.

I forhold til Attendos 58 pladser ved Helsingør Hospital, så sparer kommunen for eksempel anlægsomkostningerne, men kommer samtidig til at betale 30.000 kroner mere om året pr. plads end på et kommunalt plejehjem. Denne udgift påvirker også kommunens servicedriftsramme.

arrow S og K er uenige om nyt plejehjem
17. august 2021 kl. 07:53 Opdateret: kl. 15:53
arrow DEBAT: Byrådet er ved at komme ud af fjerene
05. august 2021 kl. 09:03 Opdateret: kl. 09:03
arrow DEBAT: 1, 2, 3 nye plejehjem
02. august 2021 kl. 12:20 Opdateret: kl. 12:20
Synes du, at kommunen er der for dig?