22. oktober 2021
Brugen af træflis og anden biomasse er måske ikke helt så bæredygtigt, som man først tænkte. Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget lavet en ny aftale på området. Foto: Allan Nørregaard
Brugen af træflis og anden biomasse er måske ikke helt så bæredygtigt, som man først tænkte. Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget lavet en ny aftale på området. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsyning: Godt med strengere krav til træflis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsyning: Godt med strengere krav til træflis

Ny politisk aftale betyder skærpede miljø- og bæredygtighedskrav til brugen af biomasse. Helsingør Kraftvarmeværk, der er flisfyret, roser indholdet i aftalen.

Helsingør - 07. oktober 2020 kl. 09:53

Den nye brede politiske aftale på Christiansborg om sikring af bæredygtig biomasse bliver positivt modtaget af Helsingør Kraftvarmeværk, som siden fornyelsen af værket i 2019 har brugt biomasse som brændsel.

arrow Læs også: DEBAT: Bestyrelse: Biomassen er en fornuftig overgangsløsning

- Vi er glade for den nye aftale. Nu bliver det tydeligt, at hele branchen skal bruge den gode biomasse, der består af restprodukter fra skove, som er i vækst, hvor biodiversiteten beskyttes og hvor klimaeffekten er positiv, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i 100 procent kommunalt ejede Forsyning Helsingør, der ejer 2/3 af Helsingør Kraftvarmeværk.

- Vi håber, at den brede politiske aftale giver mere ro om biomassens bæredygtighed og de store investeringer, der er foretaget i kraftvarmeværker i Danmark på opfordring fra Folketinget om udfasning af fossile brændsler og samtidig sikring af tilstrækkelig strøm i landet, når det ikke blæser, siger formanden i en pressemeddelelse.

Helsingør Kraftvarmeværk har siden overgangen til brug af biomasse på værket benyttet den frivillige brancheaftale om sikring af bæredygtig biomasse. Det er kravene i denne aftale, der nu skærpes med en ny kommende lovgivning.

"Vi vil selvfølgelig overholde de nye krav. Vi køber allerede i dag bæredygtig og certificeret biomasse - og allerhelst fra vores nærområder. Således kommer hele 65 procent af vores træflis i den kommende fyringssæson fra Sjælland. Kun 14 procent bliver sejlet ind fra Baltikum, fortæller Jens Bertram.

Biomassen udgår i dag 64 procent af den vedvarende energi i Danmark, og er ifølge Forsyning Helsingør hovedårsagen til, at det de senere år er lykkedes i stor stil at fortrænge fossile brændsler fra det danske energimix. Med den nye politiske aftale bliver det slået fast, at biomasse har en væsentlig rolle at spille i vores energisystem - som en overgangsløsning hen imod en varme- og elproduktion, der udelukkende er baseret på sol og vind. Det er en fremtid, som Forsyning Helsingør også ønsker at blive en del af. Derfor offentliggjorde selskabet fornylig konkrete planer om etablering af en solcellepark ved Skibstrup.

Aftalen betyder, at Danmark kommer til at stille væsentligt strengere krav til brugen af biomassen end resten af EU.

arrow S-medlemmer kræver en udfasning af træflis
20. august 2021 kl. 04:16 Opdateret: kl. 14:23
arrow DEBAT: Frem og tilbage med millionerne hos Forsyning Helsingør
14. december 2020 kl. 11:17 Opdateret: kl. 11:17
arrow Det bliver dyrere at få hentet sit affald
10. december 2020 kl. 10:21 Opdateret: kl. 10:21
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?