25. oktober 2021
Tårne som dette meget omtalte på Svinggården kan måske for fremtiden opføres lovligt på gårde og andre større huse i landsbyen Borsholm. Foto: Andreas Norrie
gallery icon

Se billedserie

Tårne som dette meget omtalte på Svinggården kan måske for fremtiden opføres lovligt på gårde og andre større huse i landsbyen Borsholm. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal vil give alle ret til at bygge tårne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal vil give alle ret til at bygge tårne
Opdateret 10. oktober 2016 kl. 15:09
Helsingør - 09. oktober 2016 kl. 06:05
Af Andreas Norrie

Sagen om Svinggårdens tårnbygning tager en helt ny drejning. Nu vil flertal i udvalg have lokalplan, som tillader tårne eller rytterlys på alle landsbyen Borsholms gårde, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Selv om Byrådet denne sommer besluttede, at forvaltningen ikke skulle gå i gang med at lave en ny lovliggørende lokalplan for en række byggerier på Svinggården efter kommunens lovliggørende lokalplan var blevet underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet, så kan det alligevel være, at ejerne af Svinggården, Hanne og Per Faxe, kan få lov til at beholde deres kobbertårn på gården. Det skyldes et uventet forslag stillet af Anders Drachmann(K) på det seneste møde i Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget om at udarbejde en ny lokalplan for Borsholm landsby, som tillader alle ejere af bygninger af en vis størrelse at opføre »tårne« eller rytterlys.

arrow Læs også: Travlt år for Natur-fredningsforeningen

- Da vi alligevel skulle behandle sager om ovenlysvinduer og hønsehuse på Svinggården, så synes jeg ligeså godt, at vi kunne lave en lokalplan, som tillader rytterlys og tårne, og giver alle ejere af bygninger af en vis størrelse lov til at opføre dem, hvis de vil, siger Anders Drachmann.

Hvad hvis nu alle husejere benyttede muligheden. Ville det ikke se lidt voldsomt ud?

- Det synes jeg da ikke. Kører du rundt på Falster og Lolland, hvor jeg kommer fra, så er det helt normalt med rytterlys på de større gårde. Hvorfor skulle man ikke kunne have det i Nordsjælland, siger han.

Kravet fra kommunens side har hidtil ellers lydt på en fysisk lovliggørelse - i form af nedrivning. Samtidig har kommunen erkendt, at man er erstatningspligtig overfor gårdens ejere på grund af den underkendte lokalplan. Udspillet fra ejernes advokat lød i foråret på 13 millioner kroner, men der er så vidt vides indtil videre ikke opnået enighed.

Forslaget om ret til »tårnbyggeri« blev vedtaget af et flertal i udvalget bestående af Drachman selv, John Calberg(K) og Morten Westergaard(K). Imod stemte Per Christensen(S) mens Peter Poulsen undlod at stemme. Haldis Glerfoss(EL) deltog ikke i afstemningen på grund af sygdom og udvalgsformand Johannes Hecht-Nielsen(V) deltog heller ikke i afstemningen på grund af inhabilitet.

Også ja til »hønsehus«
Spørgsmålet om retten til at opføre tårne kom på banen efter, at Peter Poulsen(S) havde stillet et forslag på dagsordenen om, at der skulle laves en lokalplan, der lovliggjorde tilbygningen »hønsehuset« på Svinggården.

- Jeg besluttede at stille forslaget efter en besigtigelse på stedet i foråret, hvor jeg syntes det var tosset at rive bygningen ned. Og så tolkede jeg også Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse sådan, at det ville være muligt at lovliggøre tilbygninger af den slags så længe alle i Borsholm fik samme mulighed, siger Peter Poulsen.

Hans forslag fik støtte fra de tre konservative medlemmer, mens hans partifælle Per Christensen stemte imod. Ligesom i de to andre sager var Johannes Hecht-Nielsen(V) inhabil ligesom Haldis Glerfoss var fraværende ved afstemningen.

Samtidig besluttede et flertal i udvalget, at der skulle gives en dispensation for den gældende lokalplan i forhold til et ønske fra Svinggården om at lave et ovenlysvindue på det sted på taget, hvor kobbertårnet i dag er.

Flertalsindstillingen fra Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget skal godkendes i såvel Økonomiudvalget som i Byrådet.norrie

arrow Byråd gør omstridt »hønsehus« lovligt
03. november 2016 kl. 03:59 Opdateret: kl. 06:37
arrow Forslag om tilladelse til tårnbyggeri i landsby faldt
29. oktober 2016 kl. 05:13 Opdateret: kl. 13:36
arrow Omstridt tårn skal alligevel rives ned
12. juni 2016 kl. 09:10 Opdateret: kl. 13:36
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?