22. juni 2021
Det har ikke været sjovt at være hotelejer under coronapandemien, men nu er Hotel Hornbækhus åbnet igen, og det glæder ejer Lennart Lajboschitz. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Det har ikke været sjovt at være hotelejer under coronapandemien, men nu er Hotel Hornbækhus åbnet igen, og det glæder ejer Lennart Lajboschitz. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Færdig med Tigerkæde: Nu har milliardær nye planer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Færdig med Tigerkæde: Nu har milliardær nye planer

Iværksætter og rigmand Lennart Lajboschitz er færdig med Flying Tiger, og går nu helt andre veje

Helsingør - 07. maj 2021 kl. 06:00
Af Philip Horup

For fem år siden begyndte Lennart Lajboschitz mentalt at forlade Flying Tiger-koncernen. I februar 2021 trådte han så endelig fuldkommen ud af ejerkredsen i det firma, han i sin tid stiftede, og som endte med at gøre ham til en af Danmarks rigeste personer.

Den 61-årige iværksætter lægger over for Frederiksborg Amts Avis ikke skjul på, at han i de senere år har været uenig i retningen som Flying Tiger-kæden er blevet ført i af kapitalfonden EQT, og han fortryder ikke afskeden med firmaet.

- Jeg havde ikke majoriteten i de sidste fem år, og når jeg ikke har majoriteten, så er det ikke mig, der bestemmer. Og når så det bliver drevet på en anderledes måde, end man synes, det skal, så skal man kende sin besøgelsestid og sige, nu er der nogle andre, der kører det videre. Det er fint - jeg føler, der er en tid til det ene, og der er en tid til det andet, siger Lennart Lajboschitz.

Værdi over forretning

Og tiden er nu til at være hotelejer og til projekter, som er mere end bare forretning. Hvilket står en smule i kontrast til begyndelsen på Tiger-eventyret, der for Lennart Lajboschitz simpelthen handlede om kroner og øre.

- Når man starter en forretning, når man er 22 år, så er det økonomien, der gør det. Det handler om at tjene nogle penge for at kunne få noget mad i munden og for at kunne betale sin husleje, fortæller han.

Missionen lykkedes. Lennart Lajboschitz har optjent en milliardformue. En luns af den har han brugt på købet af Absalons Kirke på Vesterbro samt to hoteller i henholdsvis København(Christianshavn) og Hornbæk.

Hotel Hornbækhus erhvervede forretningsmanden sig i 2015, og siden har han bygget en helt ny og meget anderledes hoteloplevelse op. Badehotellet er blevet gennemrenoveret for 25 millioner kroner, og intet er overladt til tilfældighederne, når det kommer til indretning og materialevalg.

Indtil videre har hotelejerskabet ikke været en overskudsforretning - coronapandemien hjalp heller ikke på den konto - men det er i første omgang underordnet for Lennart Lajboschitz.

- Jeg kan mærke, at jeg brænder for det her. Det her er først og fremmest et værdimæssigt projekt for mig. Det er ikke forretningen først. Det er et ønske om at prøve noget, der giver mening, og formålet er at skabe sociale relationer mellem mennesker gennem aktiviteter, forklarer han og peger på, at hotellet for eksempel holder fællesspisning, yogatimer, og at der overalt på Hotel Hornbækhus er lagt op til socialt samvær på kryds og tværs hotelgæsterne imellem.

Gør sig umage

Ligesom med Tiger-kæden, hvor Lennart Lajboschitz arbejdede tæt sammen med sin kone Sus Lajboschitz, bærer de begge en stor del af ansvaret for forandringen af Hornbækhus. Sus Lajboschitz har stået for størstedelen af indretningen, som er meget farverig, men alligevel føles utroligt godt afstemt.

Mange af møblerne og interiøret er fundet på genbrug eller købt på auktion, og hver eneste suite er designet fra bunden, hvilket bringer skam over de typiske copy-paste hotelværelser.

At Lennart Lajboschitz har en finger med i spillet er tydeligst eksemplificeret ved tilføjelsen af bordtennisbord, som er en højtelsket aktivitet for rigmanden, og familien Lajboschitz er generelt kompromisløs i forhold til visionen for genopbygningen og videreudviklingen af hotellet.

- Vi har gennemrenoveret hele huset, fordi vi vil gøre tingene på vores måde. Vi bruger hjemmelavede møbler, levende lys og blomster, og folk skal mærke, at vi gør os umage og vil dem noget. Der skal være karakter, og vi vil ikke ligne de andre badehoteller, siger Lennart Lajboschitz, der også helt har droppet den klassiske receptionsskranke.

I stedet træder gæsterne ved ankomst direkte ind i en art dagligstue, hvor de mange unikke genstande med det samme pirrer nysgerrigheden og sætter stemningen.

Mødet mellem mennesker

For den svenske kapitalfond EQT, der købte majoriteten af aktierne i Tiger, var investeringen ikke en udpræget succes, og de forsøgte ligefrem i begyndelsen af 2021 at sælge altmulig-butikkerne tilbage til Lennart Lajboschitz. Det takkede stifteren dog pænt nej tak til, og få måneder efter solgte han tværtimod resten af sin ejerandel fra til anden side. Motivationen lå et andet sted. Den lå i Hornbæk.

- Jeg har lavet forretning i en del år, men når jeg kigger på mig selv, og hvad der er vigtigt for mig, så det der er vigtigt for mig, det er min kone, mine børn og mine venner. Så det skal handle om det sociale møde mellem mennesker, og formen er så her et hotel. Hvis vi kan være katalysatoren, der skaber mødet, så har vi gjort noget, der er meget værdifuldt. Økonomien er ikke drivkraften mere, det er virkeliggørelsen af den ide her, der betyder noget for mig, slår Lennart Lajboschitz fast.

Iværksætteren har ugentlige møder med leder af Hotel Hornbækhus Bettina Nielsen omkring videreudviklingen af hotellet, og han afslører desuden, at han er i konkrete forhandlinger om et lignende koncept på Bornholm.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?