20. september 2021
Alle skoleelever i Helsingør Kommune fik i 2019 Ckromebooks - men datasikkerheden var ikke i orden. Arkivfoto
Alle skoleelever i Helsingør Kommune fik i 2019 Ckromebooks - men datasikkerheden var ikke i orden. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Får alvorlig kritik af datatilsyn: Spillede hasard med skolebørns persondata

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Får alvorlig kritik af datatilsyn: Spillede hasard med skolebørns persondata

Helsingør Kommune har med Chromebooks overtrådt GDPR og sat skoleelevers persondata på spil, hedder det i kendelsen

Helsingør - 14. september 2021 kl. 13:01

Der forelå ingen risikovurdering af datahensyn, da Helsingør Kommune forrige år år udleverede Google Chrome-computere til samtlige kommunens folkeskoleelever. Dermed har kommunen overtrådt GDPR og samtidig udsat elevernes rettigheder for stor risiko, lyder en vurdering fra Datatilsynet, som Computerworld omtaler.

arrow Læs også: Kommune videregav oplysninger om skoleelever til Google

Helsingør Kommune har ikke gjort tilstrækkeligt for at sikre skoleelevers registrerede rettigheder og frihedsrettigheder. Det konstaterer Datatilsynet i afgørelsen af en sag om kommunens brug af Google Chromebooks til eleverne.

Desuden overholder kommunens behandling af elevernes data ikke persondataforordningen.

Personlig oplysninger
I 2019 fik alle kommunens skoleelever ved skolestart udleveret en personlig Chromebook. Den havde tillægsprogrammmet G-Suite, som indeholder en automatisk genereret YouTube-profil hvor elevernes fulde navne, klassetrin og navnet på deres tilknyttede skole fremgår synligt.

Foruden at levere de data til YouTube, så fremgår alle disse oplysninger hver gang, en elev bruger profilen til at skrive en kommentar.

Ingen af kommunens Google Chromebook-computere var konfigurerede eller forsøgt konfigurerede. Der var blot valgt computerens standardinstillinger, da eleverne fik it-udstyret i hånden.

Forældre-klage

Hele sagen begyndte, da en far i Helsingør lagde sag an mod Helsingør Kommune.

I afgørelsen udtaler Datatilsynet »alvorlig kritik« af at Helsingør Kommunes behandling af personoplysninger ikke har været i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen.

Folkeskoleloven giver kommunerne ret til, at vælge det it-udstyr og de programmer, der skal bruges i undervisningen. Dermed er kommunen også dataansvarlig og har pligt til at sikre, at databeskyttelsesreglerne overholdes.

I Datatilsynets afgørelse, står:

»I den konkrete sag havde kommunen ikke foretaget de fornødne vurderinger af risikoen for de registreredes rettigheder.«

Nu har Helsingør Kommune fået en tidsfrist til 1. november, hvor kommunen skal have foretaget en risikovurdering af behandlingerne i Chromebooks og tillægsproduktet G-Suite og bringe forholdene i orden.

Synes du, at kommunen er der for dig?