25. maj 2019
Under byggeriet er mellem 100 og 300 håndværkere med mere i gang på byggepladsen. Foto: Kenn Thomsen
Under byggeriet er mellem 100 og 300 håndværkere med mere i gang på byggepladsen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et nyt vartegn: Sådan går det med byens største byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt vartegn: Sådan går det med byens største byggeri
Helsingør - 03. januar 2018 kl. 05:45
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidsplanen holder på Helsingørs største byggeri, et flisfyret kraftvarmeværk på Energivej, skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Transport af flis

Med et samlet budget på tæt på 840 millioner kroner er byggeriet af det nye flisfyrede kraftvarmeværk og Forsyning Helsingørs driftscenter på Energivej det absolut største anlægsprojekt i Helsingør Kommune, og overstiger langt budgetterne for ellers meget omtalte byggerier som Kulturværftet og det nye stadion på GL. Hellebækvej.

Den mest markante del af byggeriet er det nye flisfyrede kraftvarmeværk, der kommer til at have Forsyning Helsingør som hovedejer og det fælleskommunale Norfors som medejere.

Fliskraftværket har et budget på 709 millioner kroner, mens driftscentret har et budget på cirka 130 millioner kroner.

- Det har selvfølgelig været nødvendigt at tilpasse rækkefølgen af de enkelte byggeopgaver undervejs, men det ændrer ikke ved, at vi indtil videre holder tidsplanen, siger projektleder hos Claus Bo Frederiksen fra Forsyning Helsingør, som efter en årrække i Helsingør Kommune som blandt andet centerchef for Center for Teknik og Miljø tilbage i 2012 blev ansat til at stå bag forberedelsen og byggeriet af det nye kraftværk og hovedsæde. Efter et længere forberedende arbejde blev det første spadestik taget i december 2016.

Klar til indvendigt arbejde

På nuværende tidspunkt er arbejdet efterhånden kommet så langt, at både kraftværk og administrationscenter snart kan få lukket facaden af, og man kan gå i gang med de indvendige arbejder, hvilket blandt andet omfatter elarbejderne.

Kraftværket bliver fyret med træflis, som regnes som nærved CO2-neutral brændsel, og som skal afløse det 100 procent kommunalt ejede forsyningsselskabs gasfyrede kraftværker.

Udover at være mere miljøvenligt ser varmen også ud til at blive billigere for forbrugeren.

- Det er selvfølgelig altid et spørgsmål om, hvordan man indretter afgiftssystemet, men som det ser ud i dag er flis billigere end gas, forklarer Claus Bo Frederiksen.

Netop for at skabe den bedste økonomi i projektet er der i øvrigt også lagt op til, at kraftvarmeværket allerede indkøringsperioden fra omkring starten af fyringssæsonen i september i år skal i perioder skal levere varme ud i nettet - selv om hele projektet først forventes afsluttet til marts 2019.

- Det er med til at forbedre økonomien i projektet, at vi prøver varmen for prøvefasen, siger projektlederen.

Fire lastbiler med flis i timen

Et godt billede af omfanget af projektet er, at der hver dag mellem klokken 07 og 17 vil ankomme fire lastbiler med flis i timen til anlægget. Dette er i sig selv dog ikke det mest miljøvenlige, da det indtil videre er planen, at flisen skal losses i havnen i Hundested og køres med lastbil til Helsingør.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede