20. januar 2018
En dansk familie i Frederiksted på St. Croix. Foto: Arkiv.
En dansk familie i Frederiksted på St. Croix. Foto: Arkiv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et dyk ned i Danmarks blakkede slave-fortid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et dyk ned i Danmarks blakkede slave-fortid
Helsingør - 16. marts 2017 kl. 07:04
Af Victor Viemose
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 31. marts 1917 blev næsten 250 års dansk besiddelse af en caribisk ø-gruppe afsluttet, da Christian d. 10. i et åbent brev til indbyggerne på St. Thomas, St. Croix og St. John kunne meddele salget til USA. Den danske besiddelse af ø-gruppen, som i dag er kendt som Jomfruøerne, er et stort og blakket, men ofte overset kapitel i Danmarks historie. Men fra d. 18. marts til d. 25. marts vil der være mulighed for at friske sin viden om Danmarks koloni-historie op, når Helsingør Aftenskole og Folkeuniversitet afholder en række foredrag og arrangementer, der dykker ned i historien.

Sukkerplantager og slaveoprør
Koloniseringen af Dansk Vestindien var i høj grad baseret på slaveri. Skydevåben og andre industrivarer blev sendt til Afrika i bytte for slaver, som arbejdede på øerne i sukkerplantager, der producerede sukker og Rom, som blev sendt til Danmark.

Øerne vender derfor til en dårlig forretning med slavernes oprør og frigørelse i 1848. Allerede i 1864 luftes tanker om at sælge øerne, der tilsammen er omtrent på størrelse med Mors, men der går som nævnt en del år før det mørke kapitel i Danmarkshistorien kan afsluttes helt.

Den dag i dag ses den danske indflydelse fortsat med stednavne som Frederiksdal, Christiansted og Enighed.

Dansk Vestindisk uge
Ugen fra den 18. marts til den 25. marts byder på syv arrangementer fordelt rundt omkring i Helsingør, samt et enkelt i Helsinge Kulturhus. Hele ugen rundes af lørdag den 25. marts med en hel dag med foredrag og Dansk-Vestindisk frokost i Odd Fellow Palæet i Strandgade i Helsingør.

Det er gratis at deltage i ugens arrangementer. Tilmelding er ikke påkrævet, men pladsreservering gennem Helsingør Aftenskole anbefales.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk