<
24. juni 2021
På rådhuset havde man regnet med, at en ny udligningsreform ville betyde flere og ikke færre penge til kommunen. Foto: Sarah Marie Winther
På rådhuset havde man regnet med, at en ny udligningsreform ville betyde flere og ikke færre penge til kommunen. Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enigt byråd bag udlignings-opråb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Enigt byråd bag udlignings-opråb
Helsingør - 25. februar 2020 kl. 03:57
Af Andreas Norrie

Byrådets partier blev på mødet mandag aften enige om et brev til social- og indenrigsminister Astrid Krag(S). Udbredt undren over, hvorfor Helsingør pludselig skal afgive millioner i udligning.

På Christiansborg er afstanden mellem særlig K og S nærmest afgrundsdyb, når det gælder sagen om et nyt udligningssystem for landets kommuner, der også omfatter fordelingen af statslige tilskud.

arrow Læs også: DEBAT: Hvad med kommunens økonomi næste år?

Men på byrådsmødet mandag aften var debatten langt mere afdæmpet - og fronterne mindre skarpe.

I alle tilfælde endte det efter en kortere debat med, at et enigt byråd kunne stå bag et brev stilet til social- og indenrigsminister Astrid Krag(S), der i denne tid er i gang med forhandlingerne om den nye udligningsordning.

Der var tale om en udtalelse, som var blevet drøftet på det seneste Økonomiudvalg, og hvor der undervejs også blev indføjet et nogle ændringer efter ønske fra S.

I brevet kan man læse, at Byrådet anerkender behovet for en ny udligning, men at man simpelthen ikke forstår, at kommunen pludselig står til at miste 2 millioner kroner årligt på den rene udligning før særordninger og samlet set inklusiv særordninger - ifølge de nyeste tal - skal betale cirka 24 millioner kroner årligt.

- Det undrer byrådet, da kommunen hidtil har stået til at være underkompenseret i det nuværende system. Det er noget uigennemskueligt, hvorfor Helsingør Kommune står over for et tab, særligt når det tages i betragtning, at kommunen har et udgiftsbehov pr. indbygger over landsgennemsnittet ligesom vores sundhedsprofil er dårligere end gennemsnittet i hovedstaden, står der i brevet.

Byrådet beder i den forbindelse i brevet om baggrundstallene beregningerne.

Samtidig bliver det understreget i brevet, at kommunen har et højt skatteniveau for at klare at tage sig af en forholdsvis stor andel af borgere med blandt andet sociale og sundhedsmæssige udfordringer.

Det er ifølge brevet et kriterium om kommunens skattegrundlag beregnet udelukkende ud for indkomstskat og grundskyld, der kan være hovedårsag til, at kommunen bliver tabere i udligningsspillet. I brevet bliver det blandt andet bemærket, at Helsingør Kommune nogle steder har grunde med meget høje vurderinger, og at regnestykket heller ikke medregninger indtægter fra selskabsskatter, som andre kommuner har betydeligt større indtægter fra.

Penge til Vejle og Herning

- I Udspillet skal Helsingør aflevere penge, mens gør eksempelvis Vejle og Herning skal modtage penge, selvom de har et skattetryk og udgiftsbehov under Helsingørs niveau, hedder det i henvendelsen.

- Med denne henvendelse opfordrer byrådet i Helsingør Kommune til at ministeren, at udligningsreformen ikke kommer til at ramme skævt, så kommuner, der har et højere udgiftsbehov og en højere skat end landsgennemsnittet skal aflevere penge, mens kommuner med et lavere udgiftsbehov og lavere skat end landsgennemsnittet skal modtage penge fra udligningen, lyder budskabet.

I dag modtager Helsingør Kommune tilskud fra både landsudligningen (312 mio. kr.) og hovedstadsudligningen (76 mio. kr.). Dette afspejler ifølge brevet til ministeren, at kommunens udgiftsbehov pr. indbygger er over gennemsnittet. befinder sig over landsgennemsnittet

Undren over annonce

Før vedtagelsen kritiserede EL's Allan Berg Mortensen, at borgmesteren havde ladet Helsingør Kommune optræde i en annonce indrykket i Politiken torsdag sammen med kommuner som Gentofte.

- Jeg forstår ikke, hvad vi som kommune laver sammen med Gentofte, som har en hel anden agenda, sagde Berg Mortensen.

Benedikte Kiær(K) understregede i sit svar, at der var tale om et samarbejde med kommunerne i hovedstadsområdet, der udelukkende handlede om, at der ikke skulle føres yderligere midler fra Hovedstadsområdet samt, at man også skulle indregne de højere leveomkostninger. Der var ifølge Kiær ikke tale om en annonce om, at rige kommuner ikke skulle bidrage til mindre velstående kommuner.

arrow Skal af med millioner i udligning: Borgmester er uforstående
05. maj 2020 kl. 14:41 Opdateret: kl. 14:41
arrow DEBAT: Fra objektive data til politisk ideologi
05. marts 2020 kl. 09:55 Opdateret: kl. 09:55
arrow DEBAT: Udligningsreform min bare
24. februar 2020 kl. 10:12 Opdateret: kl. 10:12
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?