19. august 2019
To og et halvt år efter faldt der dom i sagen ved retten i Helsingør. Foto: Allan Nørregaard.
To og et halvt år efter faldt der dom i sagen ved retten i Helsingør. Foto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dom afsagt: Kvinde fik kogende sukkerlage over sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dom afsagt: Kvinde fik kogende sukkerlage over sig
Helsingør - 17. februar 2019 kl. 16:08
Af Christoffer Schyth Kjær
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En kvinde åbnede mikroovnen for at tage en skål med fem liter sukkereddikelage ud, som hun netop havde varmet. Men da hun tog fat i den, faldt den sammen, så hun fik den kogende lage ned over sig. Det resulterede i en 3. gradsforbrænding på dele af overkroppen, men hendes arbejdsgiver, anmeldte ikke skaden i tide.

I januar 2019 faldt der afgørelse i sagen, hvor det blev besluttet, at arbejdsgiveren skal betale en bøde på 45.000 kroner samt sagens omkostninger. Retten i Helsingør fandt det nemlig bevist, at indehaveren af caféen var ansvarlig for, at den kvindelige medarbejder opvarmede væsker, uden at det var sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Han blev også kendt skyldig i »ikke at have opfyldt sin anmeldepligt« samt at have brudt reglerne for feriekontosystemet i de to første kvartaler af 2017.

Ifølge hendes eget udsagn havde kvinden været ansat i caféen i cirka halvandet år, da ulykken skete. Hun forklarede i retten, at hun var blevet instrueret i at gøre, som de andre gjorde, og at hun mange gange havde brugt mikroovnen, der var placeret i cirka 142 centimeters højde over gulvet.

I retten forklarede indehaveren af caféen, at det ikke var normalt arbejdsgang at bruge mikroovnen til opvarmning af sukkerlagen, fordi der skulle opvarmes fem liter af gangen. Det var i stedet komfuret, der skulle tages i brug. Han forklarede også, at den kvindelige medarbejder godt vidste, hvad hun måtte og ikke måtte lave i køkkenet, og at man den første måned som ansat bliver oplært som »føl«. Det betyder, at man følger en mere erfaren medarbejder, som viser, hvordan man udfører de forskellige opgaver i caféen.

Anmeldt for sent

Ejeren forklarede i retten, at det er korrekt, at han ikke anmeldte skaden med det samme. Først den 20. juli 2016 registrerede han skaden, fordi han modtog et brev fra Arbejdstilsynet, som havde modtaget en anmeldelse fra kvinden. I brevet skulle indehaveren udfylde et spørgeskema og sende det retur. Det gjorde han den 25. juli, og dagen efter blev den modtaget hos Arbejdstilsynet. Han forklarede, at han ikke vidste, at han skulle anmelde skaden inden for fem uger, og at kvindes læge allerede havde anmeldt sagen som en arbejdsskade.

Han erkendte også ikke at have indbetalt de ansattes feriepenge for de to første kvartaler af 2017, fordi han tidligere havde været vant til kun at indbetale feriepenge en gang om året.

Ud over sagen om ulykken på caféen var manden også tiltalt for at have opsat tre vildtkameraer ved sit hjem i Hørsholm. Ifølge anklagen optog de både billeder og lyd af naboens have og hus.

Selv forklarede den tiltalte, at han i årevis havde haft en strid med naboen om udsigten til Sjælsø. Han mente, at kameraerne ikke filmede ind over skellet, og at han ejede en mark, der grænsede op til naboens grund, hvor han fem gange havde sat planter ud. Beplantningen var blevet fjernet flere gange, så han havde sat kameraerne op for at bevise, at naboen forgiftede og fjernede planterne.

Retten frifandt manden for anklagen om at skulle have fotograferet eller filmet andre personer.

Hvis café-ejeren ikke betaler bøden, skal han 20 dage i fængsel.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede