16. juni 2021
Satsningen skal bruges i kampen mod overløb og overbelastning af renseanlæg og kloakker.
Satsningen skal bruges i kampen mod overløb og overbelastning af renseanlæg og kloakker.
Foto: Foto:Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af
Helsingør - 08. februar 2021 kl. 20:54
Af Steffen Slot

Når det regner meget, kan kloakkerne ikke følge med, og da regnvandet mange steder løber sammen med spildevandet, sker der såkaldt overløb. Urenset regn- og spildevand ender i Øresund.

arrow Læs også: Alle var enige om spildevandsplan: Men debatten var timelang og kritisk

Hvor er det præcist, at overløbet sker? Og hvor store mængder er der tale om? Det får Forsyning Helsingør nu bedre data på, fordi der placeres digitale målere på seks af de meste udsatte overløbsbygværker i Espergærde og Snekkersten.

- I Forsyning Helsingør har vi fremlagt en plan, der skal mindske risikoen for overløb til Øresund. Planen indeholder blandt andet etablering af forsinkelsesbassiner, udvidelse af kloakledninger samt ønsket om separatkloakering som bærende princip i kommunens næste spildevandsplan. Men alt god planlægning hviler på et pålideligt datagrundlag. Dette grundlag bliver nu bedre med de nye digitale overløbsmålere, og dermed kan vi lettere udvikle kvalificerede og effektive løsninger på problemet, udtaler bestyrelsesformand Jens Bertram i en pressemeddelelse.

Efter fem minutter

Målerne på de seks overløbsbygværker fungerer på den måde, at de registrerer varighed og volumen alle overløb på mere end fem minutter. Herfra sendes signal til en avanceret styre- og overvågningsenhed, der igen sender data videre til Forsyning Helsingørs centrale SRO-system via et 4G-modem og mobildatanetværket.

- Med de nye målere kan vi få nøjagtige og valide data ind om overløb. Det kan vi løbende bruge til at verificere og forbedre den matematiske model, som vi blandt andet bruger til at planlægge ombygninger af spildevandssystemet, så det bliver bedre til at klare fremtidens store nedbørsmængder. Samtidig bruger vi overløbsdata i vores dialog med vores miljømyndighed Helsingør Kommune og med DHI, der står for varslingen af badevandskvaliteten på de nærtliggende strande, forklarer vandchef Allan Bruus, der forventer, at digitale målere bliver et krav fra myndighederne engang i fremtiden.

Naturligvis har Forsyning Helsingør en plan, der rækker ud over at sætte målere op. I oktober blev der præsenteret en 4-punktsplan med disse hovedpunkter.

- Opprioritering og fremrykning af investeringer i for eksempel forsinkelsesbassiner i Espergærde og muligvis i Ålsgårde.

- Helhedsplan for klimatilpasning i Espergærde, der skal opgradere afløbssystemet i byen.

- Anbefalinger til Helsingør Kommunes kommende spildevandsplan - fx at separatkloakering

vælges som foretrukne strategi (vedtaget på Byrådsmøde 25. jan. 2021)

- Information og viden om overløb og badevandskvalitet.

Derudover har Forsyning Helsingør allerede i august 2020 besluttet at gennemføre en ombygning af Sydkystens Renseanlæg med ny teknologi, der kan rense større mængder spildevand på kortere tid - og dermed minimere risikoen for overløb, fremgår det af pressemeddelelsen.

Forsyning Helsingør har gennem de seneste ti år i gennemsnit brugt 50 mio. kroner årligt på renovering og forbedring af spildevandsnettet - herunder tiltag, der har forbedret vandmiljøet og badevandskvalitet f.eks. kloakering af sommerhusområderne og i det åbne land samt etablering af en række forsinkelsesbassiner.

arrow K og S bag forslag til ny spildevandskurs
20. januar 2021 kl. 04:37 Opdateret: kl. 15:48
arrow Skånsomt fangede fisk får statskontrolleret mærke
24. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 16:40
arrow Sådan skal nyt statsmærke fremme skånsomt kystfiskeri
24. oktober 2020 kl. 05:00 Opdateret: kl. 16:45
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?