15. oktober 2019
Klumpfisken bliver også brugt i Øresundsakvariets formidling. Foto: Tania Lundberg Lykkegaard
Klumpfisken bliver også brugt i Øresundsakvariets formidling. Foto: Tania Lundberg Lykkegaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er masser af klumpfisk i Sundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er masser af klumpfisk i Sundet
Helsingør - 07. december 2018 kl. 11:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På en enkelt dag rykkede Øresundsakvariet ud to gange i forsøget på at redde klumpfisk, der var strandede.

Den seneste uge har Øresundsakvariet fået flere indberetninger om klumpfisk, der enten er strandede eller fanget på lavt vand.

Det tyder på, at der i år er mange klumpfisk, der har søgt de danske farvande i den varme sommer.

Nu bliver de forvirrede over det forholdsvis pludselige temperaturskift her i efteråret, så mange desværre ikke har nået at søge sydpå til lunere vandtemperaturer i tide.

Tre gange inden for få dage har Øresundsakvariet fået meldinger om klumpfisk, der enten var strandende eller var fanget på lavt vand. På en enkelt dag rykkede Øresundsakvariet ud to gange i forsøget på at redde klumpfisk, der var strandede.

Første gang tog akvariets folk til Rørvig, men her var fisken desværre død. Medarbejderne tog den dog med hjem og opbevarer den nu til senere uddannelsesmæssige formål.

Anden gang der blev rykket ud, havde akvariet fået en melding om en levende klumpfisk på lavt vand i Jægerspris. Det lykkedes Øresundsakvariet at få denne klumpfisk levende med hjem, men den døde desværre efter få dage.

- På få dage har vi fået tre meldinger om klumpfisk - den seneste fra Ebeltoft - og det tyder jo på, at der er mange klumpfisk, der ikke har nået at svømme sydpå inden kulden satte ind. Klumpfisk kan ikke klare sig i vand, der er under 150C varmt, og den varme sommer har tiltrukket mange klumpfisk til de danske farvande, forklarer akvariechef på Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen siger:

Ring til Øresundsakvariet, hvis I ser en klumpfisk

På Øresundsakvariet er man glade for, at mennesker rundt om i Danmark har øjnene med sig og kontakter institutionen, når de ser noget specielt på deres ture ved stranden eller på havnen.

Derfor opfordrer akvariet også alle til at ringe på telefon 28751970 el. 28751958, hvis man ser for eksempel en klumpfisk ligge på stranden eller på lavt vand. Så rykker vi ud og tager os af den.

Ligner ingen anden
Klumpfisken ligner ingen anden fisk. Kroppen er oval, sammentrykt "kødklump". Fortil har den en ganske lille mund og tæt foran brystfinnerne et par endnu mindre gællespalter, mens den bagtil har et brat afrundet haleparti, hvor halefinnen er reduceret til en række stive lapper.

Selvom klumpfisken ser ud til at være ualmindeligt klodset bygget, kan den under optimale, varme forhold svømme ret så stærkt og faktisk springe op til en meter ud af vandet.

Klumpfisken er kendt som den største af alle benfisk og kan blive ca. 4 meter lang og veje over 2500 kg. Det største kendte danske eksemplar målte 218 cm og vejede 566 kg. Den blev fanget ved Skagen og stod tidligere opstillet i Zoologisk Museum i København.

.Klumpfiskens normale levested er det åbne ocean, hvor den lever af planktondyr: Vingesnegle, blæksprutter, krebsdyr og - selv om det må være en mager kost - store mængder af vandmænd. Den er faktisk en specialist til at suge vandmænd til sig med sin karakteristiske trutmund.

Hun-klumpfisken producerer mange æg, faktisk flere end nogen anden fisk på jorden. I et kendt tilfælde rummede en hun på 1,5 meter hele 300 millioner æg.

Man ved næsten ingenting om klumpfiskens vækst, dens yngleforhold og vandringer. Kødet er ikke velsmagende og har ingen fiskerimæssig betydning.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede