28. juli 2021
Byggeriet af plejehjemmet her i Hornbæk stod stille - det blev udnyttet af tyve med speciale i byggepladser.
Byggeriet af plejehjemmet her i Hornbæk stod stille - det blev udnyttet af tyve med speciale i byggepladser.
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brødre dømt for store byggeplads-tyverier: Ransagning afslørede ammunition og tyvekoster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Brødre dømt for store byggeplads-tyverier: Ransagning afslørede ammunition og tyvekoster

To brødre fra Helsingør er dømt for byggepladstyverier. Ransagning afslørede ammunition og tyvekoster i garage midt byen.

Helsingør - 21. april 2021 kl. 07:11
Af Andreas Norrie

To brødre på 21 og 26 år, som bor hjemme hos forældrene i en lejlighed på Vapnagaard, er ved en retssag ved Retten i Roskilde blevet dømt i en sag om tilsyneladende organiserede tyverier fra byggepladser på Sjælland.

Politiets efterforskning i sagen førte også til en ransagning af to garager på Fiolgade i Helsingørs indre by i juni, hvor der - udover formodede tyvekoster blev fundet en større mængde maskingeværammunition.

Også et pengeskab, der befandt sig i lejligheden på Vapnagaard, fik politiet mulighed for at få låst op. Her blev der beslaglagt hele 85.000 kroner i kontanter.

Det var efter alt at dømme tyverier fra byggepladser i Roskildes nye Musicon-bydel i april, der fik politiet på sporet af de to brødre, hvoraf den ene har en enkelt dom i bagagen for blandt andet mandatsvig, mens den anden er ustraffet.

I løbet af to nætter blev der nemlig stjålet værktøj i form af borehamre, varmepistoler, stiksave og vinkelslibere. Alene den første nat blev der stjålet professionelt værktøj en værdi af cirka 250.000 kroner. Værktøjet befandt sig i containere, som måtte skæres op med vinkelslibere.

I retten erkendte den 26-årige den første nats tyverier i Roskilde, og fortalte, at han udførte dem sammen med en anden medgerningsmand, som han ikke ønskede at fortælle hvem var.

Omvendt nægtede den 21-årige lillebror at have noget med sagen at gøre.

Kørte langt for Flammen-besøg

I forhold til den anden runde af tyverier, som fandt sted seks dage senere, så nægtede den 26-årige at have deltaget i tyverierne, som fandt sted få meter fra den første byggeplads. Men han afviste ikke, at han kunne have befundet sig på de kanter, som teledata også gav indtryk af.

Dette forklarede han med, at han kan have spist på Restaurant Flammen i Roskilde. For han kører gerne langt for at besøge et godt spisested. Denne succesrige buffetrestaurant har som bekendt ingen afdeling i Helsingør.

Tømte Hornbæk-byggeplads

Storebroren stod også tiltalt for en række andre forhold. Den mest opsigtsvækkende var en sag om tyverier fra den konkursramte byggepladsen for det nye plejehjem i Hornbæk på Halfdan Rasmussens Vej, hvor arbejdet sidste år stod stille. Her stod han tiltalt for at have stjålet 26 vaskemaskiner, 66 bøtter vægmaling og 66 bøtter gulvlim.

I retten erkendte den 26-årige tyveri af 26 vaskemaskiner, som han havde hentet i en varebil ad flere omgange. Ligeledes erkendte han tyveriet af malingen. Til gengæld nægtede han tyveri af gulvlim - for det er der nemlig ikke nogen købere til.

Det kom også frem i retten, at han havde en fast aftager af samtlige effekter fra tyverier, og den 26-årige forklarede, at han fik 1.000 kroner pr. vaskemaskine, som han nåede at få solgt.

Fængslet efter ransagning

Politiets efterforskning førte til en ransagning af to garager på Fiolgade og lejligheden på Vapnagaard, som fandt sted 23. juni.

I garagerne blev fundet en lang række effekter, hvoraf ikke alle kunne spores til kendte tyverier,

Det førte blandt andet til fundet af et patronbælte med 50 styk kaliber 308 patroner til maskingeværer samt 49 styk salonammunition. Våbenlovssagen var igen noget, som kun den 26-årige var tiltalt for.

Ransagningerne førte til, at de to mænd blev varetægtsfængslet.

I retten nedlagde anklagemyndigheden påstand om, at de to mænd blev dømt for tyveri af særlig grov beskaffenhed.

Begge brødres forsvarere afviste, at der kunne være tale om andet end normalt tyveri.

Retten endte med at dømme dem begge for tyveri af særlig grov beskaffenhed - men i den lave ende af spektret.

Sagen endte med en dom på 8 måneders betinget fængsel til den 21-årige og 1 år og 2 måneders betinget fængsel til den 26-årige.

Begge mænd skal også aftjene ulønnet samfundstjeneste over en periode,

Årsagen til at begge domme blev gjort betingede var, at de begge havde siddet varetægtsfængslet i sagen, og ikke havde begået ny kriminalitet.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?