18. oktober 2021
Boligerne på Vapnagaard er eftertragtede og området har et godt ry. Men tallene for andelen af beskæftigede gør, at området nu er i overhængende fare for, at ramme ghettolisten. Det skyldes, at 850 borgere enten er tilmeldt jobcentret eller modtager førtidspension. Foto: Andreas Norrie
Boligerne på Vapnagaard er eftertragtede og området har et godt ry. Men tallene for andelen af beskæftigede gør, at området nu er i overhængende fare for, at ramme ghettolisten. Det skyldes, at 850 borgere enten er tilmeldt jobcentret eller modtager førtidspension. Foto: Andreas Norrie
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmesterparti kom i mindretal i Vapnagaard-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgmesterparti kom i mindretal i Vapnagaard-sag

Forslag fra EL om at omprioritere midler til særlig beskæftigelsesindsats på Vapnagaard splittede Byrådet. Flertal i Byrådet udenom K og DF støttede hurtig indsats, som skal få området længere væk fra ghettolisten.

Helsingør - 30. april 2021 kl. 04:50
Af Andreas Norrie

Noget overraskende for de fleste er det ellers velfungerende boligområde Vapnagaard med knap 4.000 indbyggere ved at nærme sig ghettolovgivningens grænser. Noget der kan give området en status eller stempel som enten »udsat boligområde«eller »ghetto«. Noget som i sidste ende kan resultere i krav om tvangsflytninger eller nedrivning,

arrow Læs også: Hvor skal pengene til Vapnagaard-indsats findes?

Det drejer sig først og fremmest om kriteriet om andelen af borgere på offentlige ydelser, som så også automatisk smitter af på et kriterium og indkomst. Således er omkring 19 procent af borgerne mellem 18 og 64 år på offentlig forsørgelse, hvis man ser bort fra SU og førtidspension.

Og medregner med førtidspensionen kommer man op på en andel på 35 procent.

Denne situation fik på det sidste møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget EL's medlem Allan Berg Mortensen til at stille forslag om, at man omprioriterer midler på Jobcentrets område til en særlig tilretteligt indsats på Vapnagaard.

Han forestiller sig, at det kan ske ud fra en model, der tidligere har været brugt til flygtninge og på Nøjsomhed, og som handler om at bruge mere tid på gruppen og at jobkonsulenterne før markant mere tid til hver enkelt sag. Således lykkedes det ifølge Allan Berg Mortensen, der tidligere har været formand for udvalget, at få andelen af beskæftigede flygtninge i et projekt til at gå fra en halv til 60 procent.

Selv om K og DF havde flertal i fagudvalget, så gør det sig ikke gældende i Byrådet, hvor et flertal bestående EL, S, SF, R, V og Lokaldemokraterne stemte for forslaget.

De må selv gå på jobcentret

Ligesom i udvalget, så understregede Marlene Harpsøe(DF), at det faktisk går ganske godt med beskæftigelsen i kommunen, og det er underligt at tage pengene fra beskæftigelsesindsatsen i resten af kommunen. Hun mente også, at det ville være utrygt for jobcentrets ansatte at skulle arbejde på Vapnagaard.

Kristina Kongsted(K= var inde på samme argument.

- Helt ærligt, der er bare fem til 10 minutters gang til jobcentret, sagde Kongsted.

- Hvor er hensynet til de ansatte, som skal arbejde på Vapnagaard? Tilbage i marts havde vi et økseoverfald på jobcentret, som har påvirket medarbejderne hårdt, sagde

Christoffersen: I svigter

- Jeg synes faktisk, at man kan gå så langt at sige, at DF svigter beboerne på Vapnagaard, når man ikke vil handle, når området pludseligt er i fare for at komme i konflikt med ghettoreglerne, sagde Claus Christoffersen.

Lene Lindberg(S) undrede sig over, at både Kristina Kongsted og Marlene Harpsøe talte om medarbejdernes sikkerhed ved at arbejde i Vapnagaard, når forslagsstillerne slet ikke havde stillet forslag om, at indsatsen skulle ske netop på den måde. Hun mente heller ikke, at omprioriteringen var forskelsbehandling.

- Hvis vi havde en lignende situation i Ålsgårde, så skulle vi da også gøre det, sagde hun.

I den forbindelse med sagen understregede borgmester Benedikte Kiær(K), at i første omgang Social- og Beskæftigelsesudvalget skulle udpege og tage politisk ansvar for de steder, hvorfra der skulle omprioriteres fra.

På trods af uenighederne om prioriteringen, så endte det dog med, at et enigt byråd godkendte, at der skulle udarbejdes et budgetønske om en særlig indsats.

arrow Vapnagaard-indsats ender på Byrådets bord
23. april 2021 kl. 05:10 Opdateret: kl. 14:54
arrow DEBAT: Flere langtidsledige i job
11. marts 2021 kl. 21:34 Opdateret: kl. 15:27
arrow 35 procent er på offentlig forsørgelse
10. marts 2021 kl. 21:09 Opdateret: kl. 17:34
Rejser du til udlandet i år?