16. september 2021
Procession af biskopper i farvestrålende bispekåber må man undvære på søndag, hvor den nye biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, bliver indsat. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Procession af biskopper i farvestrålende bispekåber må man undvære på søndag, hvor den nye biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, bliver indsat. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Foto: Agata Lenczewska-Madsen/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bispevielsen på søndag kan følges hjemmefra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bispevielsen på søndag kan følges hjemmefra

Når Peter Birch på søndag ordineres til biskop, er der kun plads til få i Helsingør Domkirke. Resten kan til gengæld se med på skærmen.

Helsingør - 29. januar 2021 kl. 07:16
Af Dorte Møller Rasmussen

På søndag den 31. januar mellem 14 og 14.30 bliver Peter Birch Helsingør Stifts nye biskop.

arrow Læs også: Ny provst indsættes på søndag: Alle er velkomne

Den store, klassiske bispevielse med mange hundrede deltagere, DR-transmission, dronningebesøg og en procession med biskopper i farvestrålende bispekåber bliver det ikke til, i hvert fald ikke i denne omgang. Det har coronasituationen sat en stopper for. Men den nye biskop kan heller ikke bare møde op på sit kontor i Hestemøllestræde og tage fat på arbejdet, forklarer Peter Skov-Jakobsen, der som såkaldt primus inter pares, den 'første blandt ligemænd', er den, der forestår bispevielsen af sine kolleger.

- Principielt kunne der jo opstå en sag for biskoppen som tilsynsmand i løbet af de næste måneder, og så skal der ikke kunne rejses tvivl om, hvem der egentlig er biskop, siger Peter Skov-Jakobsen.

Bispeløfte
- Derfor gennemfører vi selve ceremonien med bispeløftet nu, og så må vi vente med den store fejring til juni med plads til mange flere. Men det skal til gengæld også til. I kirken er det jo en god skik, at vi ledsager hinanden på skarpe hjørner med gudstjeneste og bøn. Og der skal ikke være et sogn i stiftet, der ikke er klar over, at de har fået ny biskop.

Så på søndag bliver der tale om »stille bispevielse«. En ceremoni på 30 minutter, hvor Peter Skov-Jakobsen vil tale og Peter Birch vil aflægge bispeløftet. Der vil også blive nynnet et par salmer.

Ceremonien livestreames fra stiftets hjemmeside og vises desuden på TV2/Lorry både kl. 14 og genudsendes senere på dagen.

De deltager

Med de nye stramme coronarestriktioner bliver der foruden pressen kun plads til 68 personer i domkirken - godt en tiendedel af de 600 mennesker, der normalt er plads til i kirken. Deltagerne er: Peter Birch selv og syv af hans nærmeste. Lise-Lotte Rebel, hendes mand og biskoppen fra Københavns Stift. De 13 provster i stiftet. Præster og menighedsråd i Domkirken. De ansatte i stiftsadministrationen. Og derudover de to iklædere, der hjælper den nye biskop i kåben. Det er i Peters Birchs tilfælde Hjørdis Kjærgaard, der er præst i Præstebro Kirke, og provstiudvalgsformanden fra Gentofte Provsti, Jens Bache.

Festgudstjenesten for Peter Birch bliver den 20. juni.

arrow Foredrag: Nyvalgt biskop taler om sine første 100 dage
10. juni 2021 kl. 16:32 Opdateret: kl. 08:57
arrow Nyvalgt biskop: "Lige nu føles det hele en lille smule uvirkeligt
21. oktober 2020 kl. 18:13 Opdateret: kl. 08:54
Synes du, at kommunen er der for dig?