22. september 2020
Marie Leer Jørgensen solgte ud af den lokale honning lavet af egne bier. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Marie Leer Jørgensen solgte ud af den lokale honning lavet af egne bier. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Der blev delt ud af de gode og grønne råd til haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Der blev delt ud af de gode og grønne råd til haven
Helsingør - 14. september 2020 kl. 13:36
Af Trine Lønbro Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er for at inspirere andre, at Marie Leer Jørgensen holder 'åben havelåge' denne lørdag eftermiddag. Rundt om i sin 6000 kvadratmeter store have, har hun og hendes familie fundet på mange kreative løsninger - der ikke alene har skabt en masse hyggelige åndehuller, men som også er gode løsninger, det giver naturen en kærlig hånd.

- Det betyder meget for os at tænke på naturen, og de dyr som lever i den. Vi tænker meget i at holde dele af haven vild, så vi passer på biodiversiteten. Derudover forsøger vi at genbruge materialer i haven, forklarer hun og trækker et eksempel frem.

- Vi har anlagt et kvashegn, der er lavet af grene fra buske og træer og af andet haveaffald. Efter vi har gjort det, har jeg bemærket, hvordan vi får besøg af mange gersmutter i haven, tilføjer hun.

En bred viden

Det var med købet af huset og den tilhørende store grund, at Marie Leer Jørgensen for alvor begyndte at interessere sig for havearbejde. Dengang var haven helt tilgroet, og hver gang familien ville plante et træ eller lægge et blomsterløg, ramte skovlen imod plastik eller andet affald.

- Der var helt vildt meget plastik i haven, som de tidligere ejere må have efterladt. Vi besluttede os for at gøre den helt ren, og det var lidt af et projekt, fortæller hun.

Det er i dag 20 år siden, at familien begyndte på haven, og siden er det blevet til en oase af frugttræer, bærbuske, køkkenhave og små hyggekroge afskærmet af vildtvoksende græs, stauder og andre blomster. Gennem tiden har hun tillært sig en masse viden om, hvordan man passer på naturen, bierne og andre dyr - og det er den viden, hun gerne vil dele ud af ved at holde 'åben havelåge'.

- Jeg har gået op i det og læst mig frem til rigtig meget, så jeg har nogle tip, jeg kan dele ud af, siger hun.

Gode råd

Lørdag eftermiddag fik hun rig mulighed for at vise haven frem og dele ud af sine råd om vigtigheden for at passe på biodiversiteten. En stribe af mennesker mødte op til en rundvisning mellem blomster og træer, og alle slubrede inspirationen i sig.

Frisk fra egne bier kunne deltagerne købe et glas honning, ligesom buketter af sensommerblomsterne var til salg. Arrangementet blev afholdt i anledning af 'Naturens dag'.

Har debatten om sexisme taget overhånd?