19. september 2021
Nordsjællands Politi har bekræftet, at de modtog en anmeldelse på Restaurant Hai Yi den 16. marts 2018. Det er mundet ud i, at politiet har sigtet en person for at have en ansat, som ikke havde arbejdstilladelse i Danmark.
Nordsjællands Politi har bekræftet, at de modtog en anmeldelse på Restaurant Hai Yi den 16. marts 2018. Det er mundet ud i, at politiet har sigtet en person for at have en ansat, som ikke havde arbejdstilladelse i Danmark.
Foto: Simon Wincentz Heim
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Afsløring: Kina-restauranter efterforskes i stor udlændingesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Afsløring: Kina-restauranter efterforskes i stor udlændingesag

To kinesiske restauranter i Helsingør og Hillerød er anmeldt for at bryde Udlændingeloven i forhold til arbejdstilladelse til deres ansatte.

Helsingør - 20. december 2019 kl. 09:44
Af Simon Wincentz Heim

Det er restauranterne Hai Yi ved Helsingør Station og Wangwang, også kendt som 9-Ni Running Sushi, i Hillerød, som er politianmeldt for at bryde loven om arbejdstilladelser og vilkår for udlændinge, der arbejder i Danmark.

Frederiksborg Amts Avis har igennem en aktindsigt hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, fået oplyst navnene på de politianmeldte restauranter.

Sagen er blevet offentlig kendt, efter at Fagbladet 3F i flere artikler har afdækket, hvordan flere kinesiske restauranter i Danmark har misbrugt den såkaldte beløbsordning, som gør det muligt nemt at ansætte arbejdskraft fra lande uden for Europa.

Ordningen skulle sikre en minimumsløn på cirka 35.500 kroner om måneden til udlændinge, der bliver ansat af danske virksomheder, men tværtimod tegner der sig et billede af kummerlige arbejdsforhold, kokke, der bor i baglokaler og arbejdsuger på over 65 timer
uden fridage.

arrow Læs også: Restaurantejer afviser af have snydt thailandsk kok for løn
Flere afhørt

Nordsjællands Politi bekræfter, at der er sket en omfattende efterforskning vedrørende restauranten ved Helsingør Station, hvor flere ansatte er blevet afhørt på stedet, samt at en person er sigtet for at beskæftige en udenlandsk person uden arbejdstilladelse.

Politiet har afsluttet efterforskningen, og sagen ligger nu på anklagemyndighedens bord, oplyser Nordsjællands Politi.

- Jeg forstår ikke dansk særlig godt, siger Yun Yang, som er direktør og ejer af Helsingør-restauranten, da avisen konfronterer ham med sagen.

Han nægter at svare på spørgsmål, og henviser til, at han ikke forstår dansk, selvom han formår at udtrykke sig klart i flere vendinger på dansk.

Han siger dog ja, da han bliver spurgt til om hans ansatte har fået den løn, som de er berettiget til.

Igangværende

Der er på nuværende tidspunkt en efterforskning rettet mod restauranten Wangwang på Slangerupgade i Hillerød, bekræfter politiet.

Det er Udlændingekontrolsektionen hos Nordsjællands Politi, som efterforsker sagen, og de kan på nuværende tidspunkt ikke give nogen kommentarer i hensyn til den igangværende efterforskning, oplyser de.

Xiaofeng Rao, som er ejer af Wangwang, henviser også til sit dårlige dansk, da hun bliver konfronteret med politianmeldelsen. Hun siger dog, at hun med glæde vil få en af sine ansatte, som er bedre til dansk, til at ringe til avisen - det kan dog først blive i løbet af næste måned, fortæller hun og forklarer, at hun har travlt, og bliver nødt til at lægge på.
Wangwang er dog ikke den eneste Kina-restaurant i Hillerød, som er kommet i problemer.

Torsdag kunne Fagbladet 3F berette om kokken ’Nok’, som blev groft underbetalt og udnyttet i de fire år, han arbejdede for restaurantkæden, Thai4You, som har en restaurant i Hillerød. Her blev han snydt for 1,5 millioner kroner og havde kun tre fridage om året. 3F kører lige nu en faglig sag for ’Nok’ imod hans tidligere arbejdsgiver.

arrow 3F: Nok blev snydt for 1,5 millioner kroner i løn
19. december 2019 kl. 09:15 Opdateret: kl. 08:54
arrow Kinesere advarer hinanden efter afsløring af kokkefinte
14. december 2019 kl. 06:50 Opdateret: kl. 06:52
arrow Kinesiske kokkes arbejdsforhold under lup
09. december 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:16
Synes du, at kommunen er der for dig?