18. oktober 2021
Det er langt fra svært at tiltrække beboere til Vapnagaard, som er kendt for kulturaktiviteter og et rigt foreningsliv. Men selv et velfungerende og populært boligområde kan komme i nærheden af ghettolovgivningen. Her ses præsentationen af gavlmaleriet på Ponydalen.Foto: Kenn Thomsen
Det er langt fra svært at tiltrække beboere til Vapnagaard, som er kendt for kulturaktiviteter og et rigt foreningsliv. Men selv et velfungerende og populært boligområde kan komme i nærheden af ghettolovgivningen. Her ses præsentationen af gavlmaleriet på Ponydalen.Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 35 procent er på offentlig forsørgelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

35 procent er på offentlig forsørgelse

Coronaledigheden presser Vapnagaard tættere på omstridt ghettoliste.

Helsingør - 10. marts 2021 kl. 21:09
Af Andreas Norrie

På mødet onsdag aften i Social- og Beskæftigelsesudvalget fik medlemmerne en mere præcis orientering om, hvor tæt det ellers velfungerende boligområde Vapnagaard er på at havne på ghettolisten på grund af først og fremmest den stigende ledighed.

arrow Læs også: Hvor skal pengene til Vapnagaard-indsats findes?

For netop beskæftigelse er et af de ghettokriterier, som findes i den omdiskuterede ghettolovgivning. Samtidig smitter det direkte af på et andet kriterium, som handler om gennemsnitsindkomst. Og hvis et område over to år lever op til to ud af fem kriterier, så bliver det stemplet som enten »udsat boligområde« eller »ghetto«. Begge betegnelser har konsekvenser for beboere og lokalsamfund. Hvis et område får betegnelsen udsat,så kan det betyde, at børn skal spredes over andre daginstitutioner end dem, som de går i idag. Ghettobetegnelsen kan som tilfældet på Nøjsomhed betyde krav om tvangsflytninger. Derudover kan betegnelsen »hård ghetto« medføre krav om nedrivninger og frasalg.

401 er tilmeldt jobcenter

Det fremgår af orienteringen, at cirka 35 procent af borgerne i alderen 18 til 64, er på offentlig forsørgelse. Det totale antal borgere i denne aldersgruppe er 2.179. Dette er problematisk, da et af ghettokriterierne er, at maksimalt 40 procent af beboerne i aldersgruppen over en toårig periode må være på offentlig forsørgelse. Med andre ord kan eksempelvis kunne bare 36 nye ledige tilbage i februar betyde en overskridelse af kriteriet.

En væsentlig del af de cirka 850 beboere på offentlig forsørgelse er på førtidspension, hvilket der i sagens natur kun svært kan ændres på. Tilbage står 401 borgere, som er tilmeldt jobcentret.

Det drejer sig om 83 dagpenge modtagere, 53 jobparate kontanthjælpsmodtagere, 72 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, 49 personer på uddannelseshjælp, 76 på sygedagpenge og 68 på øvrige ydelser.

Af orienteringen fremgår det, at Social- og Beskæftigelsesudvalget har bedt om et forslag til en styrket indsats med eksempelvis aktivering for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Denne indsats skal behandles på udvalgets møde i april.

Derudover skal det også diskuteres i april, hvorvidt der skal ønskes penge til særlige beskæftigelsesindsatser på næste års budget. Ligeledes er det også et åbent spørgsmål, hvorvidt aktivering og indsatser til ledige borgere på Vapnagaard skal prioriteres højere end ledige med bopæl andre steder i kommunen. En anden mulighed er at tilføre området flere midler.

arrow Borgmesterparti kom i mindretal i Vapnagaard-sag
30. april 2021 kl. 04:50 Opdateret: kl. 10:44
arrow Vapnagaard-indsats ender på Byrådets bord
23. april 2021 kl. 05:10 Opdateret: kl. 14:54
arrow DEBAT: Flere langtidsledige i job
11. marts 2021 kl. 21:34 Opdateret: kl. 15:27
Rejser du til udlandet i år?