20. november 2017
I 11 dage bliver 500 året for den lutherske reformation markeret i Helsingør med en festival. Nogle af folkene bag Reformationens stemmer er her samlet i Klosterhaven til Vor Frue Kloster. Det er fra venstre korshærspræst Jørgen Ingberg Henriksen, sognepræst i Helsingør Domkirke, Kirsten Winther, Camilla Hasseriis Dietz fra Helsingør Teater og sognepræst i Sct. Mariæ Kirke, Kirsten Evald Grønbech. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

I 11 dage bliver 500 året for den lutherske reformation markeret i Helsingør med en festival. Nogle af folkene bag Reformationens stemmer er her samlet i Klosterhaven til Vor Frue Kloster. Det er fra venstre korshærspræst Jørgen Ingberg Henriksen, sognepræst i Helsingør Domkirke, Kirsten Winther, Camilla Hasseriis Dietz fra Helsingør Teater og sognepræst i Sct. Mariæ Kirke, Kirsten Evald Grønbech. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 11 dage i selskab med Luther

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11 dage i selskab med Luther
Helsingør - 19. oktober 2017 kl. 07:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et imponerende program folder sig ud fra på fredag, hvor reformationsfestivalen åbnes officielt. Der bydes 20 forskellige aktiviteter.

Nogen har måske fået fo meget af Luther i år, hvor det markeres, at det er 500 år siden Martin Luther slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg - en begivenhed der blev startskuddet til reformationen.

Men i Helsingør skal festlighederne først nu til at begynde - og det med en imponerende Reformationsfestival, der finder sted fra på fredag og måneden ud. 11 dage som sætter fokus på den reformation som siden har præget samfundet.

På Martin Luthers tid gennemsyrede religion hele samfundets forestillingsverden. Derfor fik Luthers tanker betydning for både kirken og samfundet. Reformationen indvarslede et næsten 500-årigt udviklingsforløb, som Danmark hurtigt blev en del af. Konsekvenserne for det danske samfund i både kirkelig og samfundsmæssig sammenhæng er mangfoldige: fra udviklingen af velfærdssamfundets skoler og hospitaler til Folkekirkens gudstjeneste med salmesang og prædiken på dansk.

Helsingør kontekst
Hele denne udvikling, er udgangspunktet for festivalen »Reformationens stemmer i Helsingør«, der udfolder reformationens betydning i den helt særlige lokale kontekst i Helsingør, i Vor Frue Kloster, Sct. Mariæ Kirke, Helsingør Domkirke, på Kulturværftet, og på gader og stræder i Helsingør by gennem bl.a. teater, foredrag, koncerter, gudstjeneste, byvandring, film og folkefest - langt de fleste aktiviteter er gratis, enkelte kræver tilmelding og nogle få forestillinger kræver billetter, der købes via www.helsingorteater.billetten.dk

Katolsk eller luthersk
På fredag den 20. oktober åbnes festivalen officielt om aftenen med forestillingen »Katolsk eller Luthersk« af Den Danske Skueplads. Forestillingen, der spiller i den smukke Sct Mariæ Kirke er skrevet af Steen Kaalø særligt i anledning af reformationsjubilæet - og Steen Kaalø kan desuden senere på festivalen opleves i samtale med teaterleder Jens Frimann Hansen på Kulturværftet.

Arrangørerne bag festivalen er repræsentanter fra Sct. Mariæ Kirke, Helsingør Domkirke, Helsingør Aftenskole og Folkeuniversitet, Helsingør Teater og Helsingør Kommunes Museer. Det har været vigtigt for arrangørerne at lade mange forskellige stemmer og former komme til udtryk igennem festivalen, for netop at understrege reformationens komplekse udvikling og konsekvenser overalt i samfundet og for individet.

Mange indgangsvinkler
Det har resulteret i at arrangørerne hver især har bidraget til programmet indenfor forskellige fagligheder og kunstformer, der tilsammen giver et fuldt program med mere end 20 forskellige aktiviteter henover festivalens 11 dage. Man kan blandt andet tage på en byvandring med Helsingør Kommunes Museer og opleve 1500 tallets metropol Helsingør. Man kan opleve en række koncerter, inspireret af reformationen, i både Sct. Mariæ Kirke og Helsingør Domkirke. Mandag 23. - torsdag 26. oktober lægger Sct Mariæ Kirke hus til Dagens Luthersalme, og 20.-28. Oktober kl. 18-22 kan man i Klostergården opleve en kunstinstallation af kunstnerduoen Steen & Hejlesen, der er kendte for at iscenesætte værker med et ganske konkret sted og arkitektur i centrum.

Kristian Halken står bag en forestilling om Martin Luthers liv. Helsingør Aftenskole og Folkeuniversitet inviterer til en foredragsrække i Laxmandsalen i Sct Mariæ Kirke, der med udgangspunkt i bl.a. skolevæsen, sprog, og europæisk historie belyser forskellige vinkler af Reformationen. Og meget meget mere.

Slutter med Halloween
Festivalen runder det hele af den 31. oktober ved at invitere store og små til gys i det gamle kloster: Mød den døde munk, broder Jørgen, og hør lidt om at være (død) munk. Man kan også lege under det store træ i Klostergården, i skæret af stearinlys - hvis man tør. Og så slutter vi festivalen af med at sætte vores egne teser op på kirke- og klosterdørene.

Det fulde program finder man på biblioteker i Helsingør og omegn, på Kulturværftet og Toldkammeret og i Sct Mariæ Kirke og Helsingør Domkirke. Programmet kan også findes i en digital version på www.helsingor-teater.dk og på www.sctmariae.dk

Festivalen er støttet af Helsingør Domprovsti, Frederiksværk Provsti, A.P. Møller Fonden og Helsingør Kommune. En stor tak til både Helsingør Kommunes Biblioteker og Kulturværftet har bakket op om festivalen ved blandt andet at lægge hus til flere arrangementer.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk