27. september 2021
TRE er spændings- og traumeforløsende øvelser, hvor man spænder musklerne og efterfølgende frigiver spændingerne ved at ryste og sitre. På den måde kan der ryddes ud i gamle spændinger i kroppen.
gallery icon

Se billedserie

TRE er spændings- og traumeforløsende øvelser, hvor man spænder musklerne og efterfølgende frigiver spændingerne ved at ryste og sitre. På den måde kan der ryddes ud i gamle spændinger i kroppen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidligere smertepatient brænder for at hjælpe andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere smertepatient brænder for at hjælpe andre

Træningsmetoden TRE har givet Anette Brink så meget fysisk og psykisk overskud, så hun i dag ikke længere oplever smerter eller andre symptomer fra sin sclerose og har kunnet vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Opdateret 02. august 2021 kl. 14:49
Heden - 02. august 2021 kl. 08:30
Af Marie Louise Rasmussen

Måske så du hende på tv?
Anette Brink er navnet, folkeskolelærer er professionen, førtidspensionist er titlen, og sclerose er diagnosen.

Sådan var det i hvert fald før i tiden. Men det, hun var i tv for at fortælle om, er behandlings- og træningsmetoden TRE, som har vendt op og ned på hendes liv.

Navnet er stadig det samme, men fra at have været tvunget til et liv som førtidspensionist pga. smerter og andre gener fra sclerosen, har Anette Brink takket være TRE i dag et liv uden smerter. Et liv, hvor hun har fået så meget overskud, at hun har kunnet vende tilbage til arbejdsmarkedet og i dag underviser andre i TRE-metoden i Sundhedshuset i Viby.

Hendes store ønske er, at andre, der er plaget af smerter, som hun selv var, skal få øjnene op for metoden og få det bedre, som hun selv har oplevet det.

Derfor sagde hun ja til at deltage i tv-programmet "Kan man tænke sig rask", som blev sendt på TV 2 i foråret.

"Det var en kæmpe chance at komme i landsdækkende tv i bedste sendetid, så det var jeg rigtig glad for, selvom jeg synes, at nogle af mine konklusioner manglede. Filmholdet fulgte mig halvanden dag, men der blev kun vist syv-otte minutter i udsendelsen. Det ærgrede mig lidt," fortæller hun.

Responsen er dog ikke udeblevet, for efter tv-programmet har Anette Brink fået rigtig mange henvendelser fra folk, der gerne vil vide, hvor de kan finde en TRE-behandler. Rigtig mange har også henvendt sig for at få undervisning i TRE-metoden hos Anette Brink, så det har givet ekstra travlhed.

"Når folk henvender sig, siger de, hvorfor har jeg aldrig hørt om TRE før. Så mit mål er nået med at deltage i udsendelsen. Jeg vil så gerne have, at andre får et bedre liv. Jeg har selv været derude, hvor jeg havde et liv med en masse smerter, en brændende fornemmelse i hele nervesystemet, og hvor jeg havde svært ved at koncentrere mig, fordi det kørte rundt inde i kroppen. Alt det er jeg sluppet af med, og det ønsker jeg også, at andre kan."

En gavnlig rysten
Anette Brink stiftede selv bekendtskab med TRE-metoden, da hun havde fået diagnosen sclerose og havde brug for hjælp til at få løsnet op for infiltrationer i de dybere muskulære lag. Det var ikke noget, en fysioterapeut kunne hjælpe med, men gennem Scleroseforeningen blev hun anbefalet at søge hjælp hos en bestemt psykolog, der havde en særlig metode, som kunne hjælpe folk til at løsne op for spændinger.

Og det hjalp.
"Jeg fik det så godt, så jeg kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet og tog en uddannelse som instruktør i TRE. Jeg troede, at jeg var færdig med alt det, men der var mere i mig. Og nu er jeg ansat i Sundhedshuset," fortæller hun glad.

Men hvad er TRE, og hvordan virker det?

TRE er en forkortelse for Tension and Trauma Releasing Exercises - på dansk Spændings- og traumeforløsende øvelser - og er en metode, der er udviklet til, at man selv kan slippe af med kroniske spændinger, stress og traumer.

Der er syv øvelser, hvor man spænder musklerne, og så frigiver man efterfølgende spændingerne ved hjælp af sitren og rystelser i kroppen.

"Forestil dig, at du har en muskel, du spænder helt ud. Den vil gerne tilbage til udgangspunktet, og det gør den ved at ryste. Det er det, hele metoden bygger på. Du skaber en spænding, og når du forløser den, får du lidt mere af spændingen ud. Så den rydder lidt op hver gang i de gamle spændinger i kroppen.

Kan ikke helbrede
Ifølge Anette Brink er øvelserne lette at lære, og derfor kræver det kun fem undervisningsgange hos en instruktør, før man kan udføre øvelserne selv.

"Metoden er så enkel, fordi den bygger på en medfødt evne til at komme af med spændinger og stress, som kroppen har til rådighed. Den skal bare genlæres. Det er en ren kropslig metode. Der er ikke noget hokuspokus," siger hun.

En ting er dog vigtig at understrege: Det er ikke en metode, der kan helbrede sygdomme, men den kan gøre noget ved de symptomer, sygdommen har påført kroppen.

Metoden er udbredt i mere end 50 lande. Nogle steder, f.eks. i USA, Tyskland og Østrig, bruges den i hæren, og ifølge Anette Brink bliver tidligere børnesoldater i nogle lande undervist i metoden. Hun så også gerne, at metoden blev taget i brug blandt krigsveteraner, som hun mener ville have stor gavn af TRE.

"Hvis man brugte metoden 5-10 timer på dem, ville de få det meget bedre. Jeg har forsøgt at skrive til Veterancentret i Ringsted, men når metoden endnu ikke har evidens, er det svært at komme frem med," siger hun.

Positive tanker
Når folk har sitret og rystet sig igennem øvelserne, vil de fleste ifølge Anette Brink opleve en følelse af velvære i kroppen - at muskelspændinger er blevet løsnet, og at de har fået et roligere sind.

"Livet er rigtig svært, når man får en kronisk sygdom. Man oplever så mange tab, som er svære at acceptere. Men hvis man selv begynder at tage ansvar for sin sygdom og føler, at man kan gøre noget for at få det bedre, så bliver man også mere positiv. Jeg oplever, at jeg med TRE - ud over at være blevet fri for smerter - har kunnet reducere min angst og bekymring, fordi mine tanker er blevet mere positive."

I dag føler Anette Brink, at hendes krop er blevet normal igen, og at hun har fået glæden ved livet tilbage.

"Jeg har stadig sclerose, det stempel slipper jeg aldrig for, men jeg tænker ikke mere over det som det første, når jeg vågner om morgenen, fordi jeg ikke har symptomerne længere.

TRE
TRE er en forkortelse for Tension and Trauma Releasing Exercises - på dansk Spændings- og traumeforløsende øvelser.
Metoden er udviklet af amerikaneren David Berceli, som er Ph.D og international ekspert inden for stress, traumer og konflikthåndtering.
I Danmark findes der flere forskellige TRE-instruktører.
Læs mere på www.tre-danmark.dk

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk