27. maj 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slut med tørke i Klydesøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slut med tørke i Klydesøen
Opdateret 17. september 2019 kl. 09:01
Heden - 17. september 2019 kl. 08:37
Af Heden Midtsjællands Avis
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nyt tiltag bremser udtørring af sø på Eskilsø og sikrer gode forhold for fuglene.

På den østlige del af Roskilde Fjords største ø, Eskilsø, ligger Klydesøen. Her raster mange forskellige vandfugle – hvis der altså er vand i søen!

Med års mellemrum og især under tørre somre som den i 2018, forsvinder vandet i søen og efterlader et område, der minder mere om en ørken end om en sø.

Nationalpark Skjoldungernes Land søgte derfor om tilladelse til at lukke de grøfter, der normalt afvander søen. Og det gav Frederikssund Kommune, Fredningsnævnet og Kystdirektoratet tilladelse til.

Sø gavner mange fugle
Erik Jensen, som bor på Eskilsø, har udført arbejdet med at lukke grøfterne. Arbejdet er nu afsluttet, og fuglene er derfor fremover sikret en skøn sø at boltre sig i – uanset regnmængden.
Det er først og fremmest ænder, gæs og vadefugle, der får glæde af den mere stabile sø. Det drejer sig om rastende vandfugle som fx grågås, bramgås, blishøne, troldand, krikand, pibeand, gråand og skeand.

Også mange ynglefugle trives omkring søen. I foråret viste fugletællinger, at arter som fx strandskade, rødben, vibe og skeand yngler i umiddelbar tilknytning til Klydesøen.

Netop Klydesøen på Eskilsø blev også genstand for stor ståhej under forårets fugletælling, da ornitologer fra Orbicon observerede seks brushøns og den sjældne blåvinget and – en trækgæst fra Nordamerika, der kun ses med flere års mellemrum herhjemme.

Projektet kom i stand på baggrund af et forslag fra Struckmannfonden, som ejer Eskilsø, og blev finansieret af nationalparken.

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk