31. marts 2020
Nyudlært elektriker Rebecca Pedersen med sin sølvmedalje - den højeste anerkendelse inden for håndværkerbranchen.
Nyudlært elektriker Rebecca Pedersen med sin sølvmedalje - den højeste anerkendelse inden for håndværkerbranchen.
Foto: Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: ”Nogle gange bliver folk helt overraskede, når jeg kan fortælle, hvordan tingene virker”

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

”Nogle gange bliver folk helt overraskede, når jeg kan fortælle, hvordan tingene virker”

Rebecca Pedersen fra Viby har netop fået topkarakter og sølvmedalje for sin svendeprøve som elektriker. Det har taget tid at lære, hvordan man skal agere i et udpræget mandefag, lyder det fra den 21-årige kvinde.

Opdateret 18. februar 2020 kl. 10:10
Heden - 18. februar 2020 kl. 08:30
Af Marie Louise Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da 21-årige Rebecca Pedersen for en lille måneds tid siden var i gang med sin svendeprøve – et renoveringsprojekt af et fiktivt apotek – lagde hun alle kræfter i for at gøre det så godt som overhovedet muligt. Som elektrikerelev havde hun tænkt ud af boksen og havde blandt andet programmeret en robot som en del af løsningen med at energioptimere og lave bæredygtige løsninger for apoteket.
Og hendes anstrengelser blev belønnet. Hun fik topkarakteren 12-12, for både innovation og for selve projektet, og det udløste en sølvmedalje – det højeste, man kan opnå inden for håndværkerbranchen.
Rebecca Pedersen, der bor og arbejder i Viby, skiller sig dermed ud fra de øvrige nyuddannede elektrikere på to områder. Ikke blot er hun en af de dygtigste, hun er også en af de få kvinder, der har valgt elektrikerfaget.
At finde ud af, hvordan man skal agere som kvinde i et udpræget mandefag, har taget noget tid, men alt i alt har det været meget positivt, synes Rebecca Pedersen.
”Jeg skulle vænne mig til, at der var øjne på mig hele tiden og kunne komme kommentarer. Jeg har brugt lang tid på at finde ud af, at man ikke skal tage tingene til sig – det er tit meget overfladisk. Og ellers vænner man sig til det. Det er meget få gange, jeg har oplevet at få kommentarer, hvor jeg tænkte, det her skal bare stoppe nu,” siger hun og fortsætter:
”Nogle gange har jeg oplevet at skulle reparere noget, hvor folk så har sagt ’skal du lave det?’. Så bliver de helt overraskede, når jeg kan fortælle, hvordan tingene virker. Så på en eller anden måde føler jeg, at mit arbejde nogle gange bliver vurderet på en anden måde, end hvis jeg var en mand.”

Følger i sin fars fodspor
Interessen for elektrikerfaget kommer ikke fra fremmede. Rebecca Pedersens far er autoriseret elinstallatør med eget firma, og da hun med egne ord var ”ufattelig dårlig til at sidde stille i skolen”, var det nærliggende, at hun kom med sin far ud og prøve kræfter med elektrikerfaget. Hun syntes, det var sjovt at lave noget fysisk arbejde, og valgte elektrikeruddannelsen.
Siden blev hun så klar over, at det også kræver et rigtig godt hoved at blive elektriker. Men de forskellige boglige fag som matematik, fysik og engelsk gav langt mere mening for hende, da de var rettet mod noget konkret i det videre forløb som elektriker. Hun kunne se en mening med at skulle lære de forskellige ting.
Gennem hele sit uddannelsesforløb har Rebecca Pedersen haft sine praktikperioder i sin fars virksomhed Birks El. På et tidspunkt var det også hendes tanke at skulle overtage firmaet, men nu er hun ikke helt sikker. Indtil videre lyder fremtidsplanerne på arbejde som elektriker indtil sommer for at få noget erfaring og derefter videreuddannelse.
”Jeg har tænkt på at læse videre som installatør – det skal man være, hvis man skal være selvstændig elektriker – men jeg kunne også godt tænke mig at videreuddanne mig til konsulent eller underviser. Jeg kommer nogle gange ud og ser nogle farlige installationer, og jeg synes, det kunne være spændende at undervise om lovgivningen, så jeg kan være med til at sikre, at tingene bliver lavet ordentligt.”
Til de piger, der overvejer elektrikerbranchen, har Rebecca Pedersen en klar anbefaling:
”Bare spring ud i det og prøv det af. Man bliver virkelig glad for at kunne et håndværk.”
Om hun selv er med til at gøre en forskel for at få flere piger ind i branchen, synes hun, er svært at svare på.
”De faste kunder, vi har, bliver jo vant til, at der er en kvindelig elektriker med. Men jeg kan stadig godt komme ud på byggepladser eller andre steder, hvor de aldrig har set en kvindelig elektriker. En gang blev jeg spurgt næsten dagligt, om det ikke er ret sjældent med kvindelige elektrikere. Nu er det måske kun en gang om måneden. Så det går måske den rigtige vej, men jeg tror også, der skal gøres mere reklame for det, før det virkelig rykker.”

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk