18. september 2021
I Roskilde Oplevelseshavn kan man smide sko og strømper og gå på jagt efter fjordens smådyr ? og måske fange en tangnål. Foto: Andreas Elkjær/Insp! Media.
I Roskilde Oplevelseshavn kan man smide sko og strømper og gå på jagt efter fjordens smådyr ? og måske fange en tangnål. Foto: Andreas Elkjær/Insp! Media.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nationalpark inviterer til Fjordfestival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nationalpark inviterer til Fjordfestival

Søndag den 12. september er der fjordfestival ved Roskilde Fjord. Find arrangementer i Roskilde, Jyllinge og Gershøj og oplev fjorden med alle sanser.

Opdateret 08. september 2021 kl. 11:53
Heden - 08. september 2021 kl. 08:30

Roskilde Fjord udgør en tredjedel af Nationalpark Skjoldungernes Land. Her møder vandet landet i bugter og vige med strandenge og kystskrænter.

Mennesket har brugt fjorden til fiskeri og sejlads siden stenalderen, og i dag er Roskilde Fjord et af landets mest populære områder for blandt andre kajakroere, surfere og sejlere. Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer derfor til fejring af fjorden, og det sker ved årets fjordfestival søndag den 12. september, hvor en række foreninger stiller op med en bred pallette af oplevelser og aktiviteter for store og små.

Smag på fjorden
I Jyllinge er der masser af aktiviteter fra klokken 12 til 16. Det foregår på Jyllinge Fiskerihavn og i det nyåbnede café- og kulturhus, Fjordglimt, som ligger på Bygaden 28.

På Fiskerihavnen er det Jagtforeningen Jyllinge Holme, som stiller op med aktiviteter for både børn og voksne. Man kan blandt andet smage på røget ål fra fjorden - eller marineret lam fra Eskilsø, som ligger midt ude i Roskilde Fjord. Oplev de gamle fiskeredskaber og hør om egnens traditioner og fiskekultur. Klap fisk fra fjorden, lån en vandkikkert eller hop i et par vaders og gå med formidler Karsten Munkvad på fjordekspedition.

Hos Jyllinges nyåbnede café- og kulturhus, Fjordglimt, kan du dekorere fiskeformede småkager med glasur i forskellige farver og se nærmere på fjorden og dens øer gennem kikkerter på terrassen. Mærk uld og se, hvordan man spinner og strikker uld fra gotlænderfår, og gå på opdagelse i husets nationalparkudstilling. Du kan også købe kaffe og kage i caféen.

Prøv en kajak
I Roskilde finder du aktiviteter fra klokken 12 til 15. Det foregår hos Roskilde Oplevelseshavn ved udstillingshuset Tangloppen på havnen og hos Roskilde Sejlklub på Strandgade 12.

Hos Roskilde Oplevelseshavn kan du blandt andet være med til fiske-dissektion og høre om, hvordan fisken er tilpasset livet i vandet. Smid sko og sokker og gå på jagt efter fjordens smådyr på egen hånd med net og spand. Få hjælp til at sætte navn på smådyrene og hør historier om dyrenes liv i fjorden og forevig udvalgte dyr med farver, saks og papir. Kunstværkerne kan du hænge op i udstillingen.

Hos Roskilde Sejlklub kan du prøve en tur på vandet i kajak. Sejlklubben stiller udstyr til rådighed og sørger for god sikkerhed. Alle kan være med - også selvom du aldrig har padlet før. Hos sejlklubben kan du desuden få en pølse og et stykke brød ved grillen.

Mærk fjordens fisk
I Gershøj fejrer Gershøj Fritidsfiskerforening fjorden og fritidsfiskeriet fra klokken 10 til 13. Allerede før kl. 10 kan du se med, når fiskerne kommer ind med dagens fangst, og fra cirka kl. 10 vil du kunne smage på den nyrøgede fisk.

Hør om fritidsfiskernes erfaringer med livet i tæt forhold til naturen, klap levende fisk i bassiner og se med, når fiskerne fileterer dagens fangst.

Aktiviteterne er for både børn og voksne - og det er muligt, at købe nyrøget fisk med hjem.

Det er gratis at deltage i aktiviteterne, og tilmelding er ikke nødvendig. Alle er velkomne.

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk