18. oktober 2021
Der var flag og gode tilbud, da Danmissions genbrugsbutik i sidste uge fyldte fem år.
gallery icon

Se billedserie

Der var flag og gode tilbud, da Danmissions genbrugsbutik i sidste uge fyldte fem år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Genbrugsbutik i Osted fejrer 5-års fødselsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Genbrugsbutik i Osted fejrer 5-års fødselsdag
Opdateret 06. oktober 2021 kl. 13:16
Heden - 06. oktober 2021 kl. 08:30

En lille flok mennesker står klar lidt før kl. 12 og venter på, at dørene til Danmissions genbrugsbutik i Osted åbner. Udenfor er flaget hejst, og små flag pryder facaden. Det er onsdag den 29. september, og butikken har 5-års fødselsdag.

Indenfor i butikken er der 40 procent rabat på alle varer i anledning af fødselsdagen, og det varer ikke længe, før kunderne begynder at fylde butikken op. Nogle har en kurv på armen og bevæger sig rundt og kigger på køkkenting, spil og tøj. Andre tager turen ind i den store hal, hvor der er godt fyldt op med bl.a. sofaarrangementer og spisestuemøbler. Herinde kan man også få en kop kaffe og lidt sødt i dagens anledning.

Ud over kunderne er 15 af butikkens frivillige mødt op i butikken. Dem kan man kende på Danmission-nøglesnoren om halsen.

Nogle går rundt i butikken og svarer på spørgsmål og hjælper kunderne, mens andre serverer kaffe og sørger for at ekspedere.

I alt er der 40 frivillige knyttet til butikken, fortæller Knud Poulsen, som er leder af genbrugsbutikken. Sammen med sin hustru var han med til at starte butikken i Osted, efter at han i et år havde været kasserer i Danmissions butik i Roskilde. Og efter fem år som frivillig leder i Osted er han fortsat glad for arbejdet.

"Vi møder rigtig mange mennesker gennem butikken og er blevet venner med mange af dem. Det er næsten som en lille familie," siger han.

Frivillige i fokus
Ret usædvanligt var det ikke svært at få frivillige engageret til at være med i opstarten af butikken.

"Vi holdt et introduktionsmøde for at skaffe frivillige, og normalt siger Danmission, at der ikke kommer så mange, men i Osted kom der 30. Og næsten alle sagde ja til at være med. Så vi var 27-28 stykker fra dag et. Og mange af dem er der endnu," lyder det fra Knud Poulsen, som også gør en bevidst indsats for at holde på de frivillige.

"Vi prøver at uddelegere mange af opgaverne og ansvaret. Selvom jeg er butiksleder, er det ikke mig, der bestemmer alt. De frivillige har frie hænder til at foreslå nye tiltag, og så prøver vi det af."

Det sociale bliver også plejet med en kop kaffe og en snak inden åbningstid og med et par årlige fester for alle de frivillige. F.eks. har der lige været sommerfest, som blev holdt i Bodils Landkøkken. Og så gør Knud Poulsen meget ud af at informere.

"Jeg skriver en mail til alle frivillige næsten en gang om ugen om, hvordan det går, og hvad der er af nyt. Vores regnskab er også fuldt offentligt, og de frivillige følger med. Ingen går hjem fra en vagt, før de har set, hvor meget vi har solgt for. De føler, at det også er deres butik."

At tiltrække nye frivillige er straks mere vanskeligt. Annoncer på Facebook kaster ikke det store af sig, så derfor er butikken i gang med at introducere et nyt tiltag, hvor man kan komme og være frivillig for en dag og se, hvordan det foregår, inden man binder sig til noget. Det er også muligt at få vagter af kortere varighed, hvis man f.eks. har familie eller helbred at tage hensyn til. På den måde håber butikken at kunne tiltrække endnu flere frivillige.

Lønnen er kaffe
Knud Poulsens egen vej ind i det frivillige arbejde i Danmission var helt tilfældig. En bekendt fra Danmissions butik i Roskilde spurgte, om han ville være kasserer, og da han selv var blevet pensionist, var han klar til at give det et forsøg. Han havde ikke prøvet noget lignende før, men blev hurtigt bidt af det. Der var et godt sammenhold, og da han blev leder af butikken i Osted, kunne han også godt lide at være med til at sætte kursen og udvikle butikken.

Hans erfaring fra mange år som bl.a. indkøbschef hos en bilimportør kom ham til gode i forhold til det administrative arbejde i butikken.

"Der er rigtig meget, der er som i et rigtigt firma, med regnskab og den slags, og det er noget, der interesserer mig."

Både han og hustruen lægger omkring 35 timer hver uge i butikken.

"Det svarer næsten til et fuldtidsarbejde, lønnen er bare dårligere," siger han og griner.

"Vi plejer at sige, at lønnen er den kaffe, man kan drikke. Men der er ingen, der klager over det."

Knud Poulsen har da heller ikke planer om at stoppe foreløbig. Han er netop fyldt 74 år, og så længe helbredet er til det, vil han gerne blive ved. Undervejs har han også fået anerkendelse med på vejen. Bl.a. da han i 2019 fik prisen som Årets Ildsjæl i Danmission.

"Det var et dejligt skulderklap, men jeg syntes jo ikke kun, det var mig, så jeg skyndte mig at skrive til de andre frivillige i butikken og give rosen videre til dem."

Af Marie Louise Rasmussen

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk