23. april 2019
Sommerfugl uge 32
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der flyver en Levana

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der flyver en Levana
Heden - 07. august 2018 kl. 09:15
Af Heden Midtsjællands Avis
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nogle uger siden mødte jeg Bent Nielsen i Klosterskoven. "Der flyver en levana nede ad skovvejen", sagde han og tilføjede "da jeg var dreng skulle jeg helt ned til Falster for at finde den".
Bent Nielsen er født og bor i Viby og er blandt lokale kendt for sin store viden om sommerfugle. Levana er det faglige artsnavn på nældesommerfuglen, også kaldet nældefugl, men blandt kendere nævnes kun artsnavnet levana.
Nede ad skovvejen fandt jeg Nældefuglen travlt optaget af at suge nektar i tidselblomster. I de følgende uger kunne den ses det samme sted i den bagende sol.
Nældefuglen er særlig ved at forekomme i to meget forskellige former afhængigt af den årstid hvor den klækker fra puppen. Den jeg fandt var den sorthvide sommerform, mens forårsformen har rød orange farver.
Nældefuglen blev først kendt fra Lolland i 1881 og fra 1930`erne bredte den sig mod nord, men først i 2009 fløj den over Limfjorden. Det skyldes nok det varmere klima men nældefuglens larve lever kun på brændenælder der trives med den øgede spredning af kvælstof.

Ole Hindsbo

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk