14. april 2021
Den svenske kunstner Anna Kristensens (i hvid skjorte) udstilling åbnede på Roskilde Museum med besøg af en række efterkommere til modstandsgruppen Borup-holdets medlemmer. Begge fotos: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.
gallery icon

Se billedserie

Den svenske kunstner Anna Kristensens (i hvid skjorte) udstilling åbnede på Roskilde Museum med besøg af en række efterkommere til modstandsgruppen Borup-holdets medlemmer. Begge fotos: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen.
Foto: Daniel Tarkan Nacak Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borups modstandsfolk trækkes frem i krigsfortælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borups modstandsfolk trækkes frem i krigsfortælling
Heden - 09. september 2020 kl. 08:30
Af Lene Steinbeck

I januar 1945 får direktøren på Møllers maskinfabrik i Borup et opkald. Det er en advarsel: Om ganske kort tid vil fabrikken blive sprængt i luften. Tre ladninger med plastisk sprængstof er placeret rundt på fabrikken, og direktøren bliver bedt om at gå i dækning. Kort efter lyder et brag.

Manden, der ringer advarslen ind, er Erik Kristensen. Han leder en undergruppering af modstandsmænd under Borup-holdet, som blandt andet også saboterer et tog i Borup med en sprængladning.

Erik Kristensen er udgangspunkt for den nye udstilling "Grethe - en våbenmodtagelse" på Roskilde Museum. Hans datter, den svenske kunstner Anna Kristensen, har efter farens død brugt seks år på at undersøge sin fars tid i modstandsbevægelsen. Det er blevet til en fortælling om en gruppe modige, unge mennesker, der som en del af Borup-holdet modarbejdede besættelsesmagten.

Ud over sabotage var gruppen aktiv i våbenmodtagelse, når de allierede fløj hen over det midtsjællandske og i ly af natten smed containere med våben ned til den ventende modstandsbevægelse.

Da Anna Kristensen begyndte arbejdet med at fortælle historien om sin far og hans kammerater, tog hun udgangspunkt i et billede, der er taget af Borup-holdet umiddelbart efter befrielsen i 1945. Billedet var i hendes forældres efterladte papirer, og morens noter på billedet satte Anna Kristensen på sporet af efterkommere til gruppens øvrige medlemmer.

På billedet og som en del af gruppen ses blandt andet Borup-folk som chauffør Aage Jensen, gårdejer Carl Johan Mathiesen, Verner Normann Hansen - kaldet "cykelsmedens Verner" - og Viggo Jensen, der fungerede som daglig leder af Borup-gruppen. Derfor er det også deres historie, som Anna Kristensen fortæller.

Billedet af modstandsfolkene hænger sammen med et kort over vigtige lokaliteter på en væg i udstillingen. Derudover kan man se værker af Anna Kristensen, samt en film hvor hun blandt andet har interviewet tidligere modstandsfolk.

Udstillingen "Grethe - en våbenmodtagelse" kan ses på Roskilde Museum frem til den 23. december 2020.

Kunstneren Anna Kristensen har tidligere udstillet på en række gallerier og offentlige institutioner i Sverige. Hun er født af danske forældre i Sverige i 1956.

I ny udstilling fortæller en kunstner sin fars historie som aktiv i Borup-holdets modstandsgruppe.

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk