23. oktober 2019
Svenstrup gods 1 uge 49
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Baronessens Wiinblad-samling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Baronessens Wiinblad-samling

Baron Christian Wedell-Neergaard og baronesse Anette Huld åbner de private stuer på Svenstrup Gods med en udstilling om Bjørn Wiinblad. Det sker i forbindelse med julemarked på godset i Borup.

Opdateret 06. december 2016 kl. 11:13
Heden - 06. december 2016 kl. 08:26
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det sætter en charmerende ramme for den folkekære Bjørn Wiinblads arbejder, når baron Christian Wedell-Neergaard og baronesse Anette Huld åbner deres private stuer på Svenstrup Gods ved Borup til en udstilling, som kan ses som en del af godsets traditionsrige julemarked.

Udstillingen viser både baronessens private Bjørn Wiinblad-samling, unikaværker fra Bjørn Wiinblad-museet Det Blå Hus i Lyngby og nyt julepynt og vaser fra Rosendahls Bjørn Wiinblad Denmarks kollektion.
- Vi ville gerne invitere gæsterne indenfor. Derfor syntes jeg, at det var sjovt at lave et tema, og hvis vi skulle åbne stuerne i forbindelse med vores julemarked, kunne jeg godt tænke mig at vise noget, jeg godt selv kan lide. Jeg har altid selv været fascineret af Wiinblad, og jeg har samlet på hans ting siden 1980, fortæller Anette Huld.

Det var en gave, som den gang begyndte samlingen.
- Jeg er fascineret af hans smukke, men også naive, positive streg. Jeg mener, at det er noget af det ypperste inden for danske kunsthåndværk, som har formået at komme ud over rampen, siger Anette Huld.
Med på udstillingen er også ting, som tilhører Christian Wedell-Neergaards mor, Louise Wedell-Neergaard.
- Jeg vil gerne vise, hvor alsidig Bjørn Wiinblad har været, siger Anette Huld.

Når man kommer ind i den første af stuerne, bliver man mødt af et stort juletræ, der er pyntet med Bjørn Wiinblads helt nye kollektion fra i år. Her hænger dråbeformede porcelænskugler og små hjerte over alt på træet, dekoreret med Wiinblads steg og alt holdt i lysegrønne farver.
I den første stue står også Anette Hulds egne yndlingsværker. Fire figurer, der repræsenterer forår, sommer, efterår og vinter.
- Det er De Fire Årstider, som er lavet som en serie over ti år. Jeg synes, at de er helt unikke. De er meget klassiske og passer ind i et gammelt hjem, selv om de er moderne, siger Anette Huld.
Hun viser også en stor samling af Wiinblads juleplatter frem.

- Han lavede hvert år en juleplatte, som hvert år havde en julesang trykt bagpå, fortæller Anette Huld, som gerne dækker op med Wiinblad, når hendes og Christian Wedell-Neergaards store familie er samlet.
- Tingene er her i hjemmet og bliver brugt i vores hverdag, siger hun.
Men der er også andre og mere ukendte ting at opleve på udstillingen. Svenstrup Gods samarbejder med Wiinblad-museet Det Blå Hus om at fremvise unikagenstande fra museet. Det Blå Hus er Bjørn Wiinblads eget hjem, som efter hans død i 2006 er blevet omdannet til museum med en meget stor og alsidig samling af hans værker.

Markant på Svenstrups udstilling er nogle meget store fade, der ser ud, som de er lavet af samme materiale, som det kendte porcelæn. Men det er det slet ikke.

- Det er lidt skæv ting, som normalt ikke forbindes med Wiinblad. De er lavet af papmaché, så er er meget lette. Det her er ikke fade, som er skabt for at blive brugt, men til pomp og pragt.
Gobeliner

Det samme kan man sige om Bjørn Wiinblads gobeliner.
- Dem faldt jeg for, da de var med på den udstilling, som Arken havde om Wiinblad. Det vidste jeg slet ikke før, at han lavede, siger Anette Huld og peger på, at kunstmuseet Arkens udstilling har været med til at give kunsthåndværkeren nyt, folkeligt liv.

En af de sjoveste ting på udstillingen er to teaterkulisser i dukketeatestørrelse. Her ser man Wiinblads kendte univers brugt på en markant anderledes måde.

- Det er blandt andet en scenografi, som Wiinblad har tegnet til opsætningen af Aladdin, fortæller Anette Huld.
Udstillingen kan fortsat ses som en del af Svenstrup Gods’ julemarked den kommende weekend, den 10.-11. december. Her er også masser af boder med julepynt og meget andet, her er julelækkerier og -spiser, hestevognskørsel, julemand, salg af juletræer og meget andet.

Tip os

57522288


heden@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk