16. januar 2021
Lobbyen på Frederiksværk Gymnasium var stopfyldt med elever, da otte folketingskandidater tirsdag var til valgmøde om uddannelse, EU og klima. 

Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Lobbyen på Frederiksværk Gymnasium var stopfyldt med elever, da otte folketingskandidater tirsdag var til valgmøde om uddannelse, EU og klima. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Spørgelystne elever til valgmøde: Vil I stoppe blødningen, når I stopper med at skære?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Spørgelystne elever til valgmøde: Vil I stoppe blødningen, når I stopper med at skære?
Opdateret 14. maj 2019 kl. 16:02
Halsnæs - 14. maj 2019 kl. 13:38
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Allerede fra første spørgsmål fra den tætpakkede lobby på Frederiksværk Gymnasium & HF stod det klart. Eleverne var ikke kun mødt op til valgmøde for at lytte til de otte folketingskandidater - Mette Abildgaard(K), Anders Samuelsen(LA), Nick Hækkerup(S), Marlene Harpsøe(DF), Christian Poll(Alternativet), Trine Torp(SF), Mai Villadsen(EL) og Hans Andersen (V) i panelet. Eleverne ønskede svar.

arrow Læs også: Pape: Løkke må mene hvad han vil - men jeg er ikke enig

I løbet af halvanden time styrede to elever slagets gang, der bød på de tre emner uddannelse, klima og EU.

Mikrofonen måtte flere gange rundt til spørgelystne elever, som spurgte ind til alt fra internationalt samarbejde, sanktioner mod Rusland, klimaafgifter og el-biler.

- Nu har i hugget og stukket i os i flere år, og det lyder som om, at de fleste i panelet vil stoppe blødningen, men er der også partier, som rent faktisk vil tilføre området flere penge, lød det fra en elev i salen med reference til det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Det blev indført af den nuværende regering og Dansk Folkeparti i 2015, og har betydet, at landets undervisnings- og uddannelsesinstitutioner gennem en årrække har skulle spare to procent om året. Oprindeligt skulle besparelserne løbe frem til 2022, men på valgmødet slog både DF og Venstre fast, at de går til valg på at stoppe bidraget.

- Vi vil tilføre 69 milliarder til mere og bedre velfærd - blandt andet uddannelsesområdet. Vi har igen råd til at sikre bedre økonomi på uddannelsesområdet, og vi går til valg på at stoppe omprioriteringsbidraget fra næste år, sagde Hans Andersen(V).

Inden valgkampen officielt blev skudt i gang var det en mærkesag for partierne i den røde ende af farveskalaen og Radikale Venstre. Martin Lidegaard(R) gjorde det klart, at bidraget har kostet Frederiksværk Gymnasium 2,4 mio. kroner de sidste fire år og kaldte - ligesom Trine Torp - omprioriteringsbidraget »hul i hovedet«

Nick Hækkerup(S) fulgte trop.
- Danmark har klaret sig ved at satse på, at alle mennesker får mulighed for at leve deres fulde potentiale ud. Det er det, uddannelse handler om. Derfor er det en katastrofe, at der er blevet sparet år efter år på uddannelsesområdet, sagde Nick Hækkerup.

Læs meget mere om valgmødet i Frederiksborg Amts Avis onsdag.

arrow Løkke vil snart have afstemning om forsvarsforbehold
15. maj 2019 kl. 08:14 Opdateret: kl. 08:16
arrow App sladrer om plakatfusk
15. maj 2019 kl. 06:11 Opdateret: kl. 10:46
arrow OVERBLIK: Det sker onsdag på valgkampens niende dag
15. maj 2019 kl. 05:11 Opdateret: kl. 05:12
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?