21. februar 2020
De zebrastribede pullerter skulle gøre vejene sikrere. Men de kan være svære at se - særligt i mørke og regnvejr, og det gør dem farlige, mener flere borgere. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
gallery icon

Se billedserie

De zebrastribede pullerter skulle gøre vejene sikrere. Men de kan være svære at se - særligt i mørke og regnvejr, og det gør dem farlige, mener flere borgere. Foto: Hanne Guldberg Mikkelsen
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vejchikaner er svære at se - møder stor kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejchikaner er svære at se - møder stor kritik
Opdateret 09. juli 2019 kl. 10:23
Halsnæs - 09. juli 2019 kl. 09:39
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det tror jeg, alle bliver godt tilfredse med.

Sådan lød det fra Anja Rosengreen (SF), formand for udvalget for Plan og Miljø i Halsnæs Kommune, i sidste uge, da hun forklarede, hvordan der blev sat chikaner og pullerter op på de såkaldte 2 minus 1-veje omkring Torup.

Men den spådom fik hun ikke ret i.

Siden opførslen har de nemlig mødt massiv modstand ikke mindst på facebook, hvor flere mener, at pullerterne er decideret farlige, fordi de falder i ét med vejen. De er nemlig sorte og hvide.

Anja Rosengreen har fulgt med i debatten og kan fortælle, at der nu bliver gjort noget ved det aspekt.

- Mange har kommenteret, at de er svære at se. Det har vejafdelingen taget til sig, så de tager ud og sætter røde markeringer på, siger hun.

Chikanerne er blevet etableret, fordi sikkerheden for gående og cyklister på 2 minus 1-vejene, hvor bilister skal køre i midten af vejen og kun trække ud over opstribninger, når der er modkørende trafik, ikke har været så høj som ønsket.

Udvalgsformanden forklarer, at det er en faglig vurdering, at chikaner kan være med til at lære folk, hvordan man skal køre. Målet er at sikre, at de bløde trafikanter særligt på skoleveje får den plads, de har brug for.

Hun er overrasket over den megen kritik, de nye veje har fået, men opfordrer til, at man ringer til vejafdelingen i kommunen fremfor at skrive på facebook.

- Har man reelle bekymringer, skal man ikke skrive det på facebook. Halsnæs er ikke det eneste sted i Danmark, hvor 2 minus 1-veje er etableret, og jeg har ikke hørt om, at man har været lige så aktive modstandere andre steder. Mon ikke man også nok skal lære det i Halsnæs, siger hun.

En af kritikerne er tidligere borgmester Steen Hasselriis (V). Og han har svært ved at begribe, hvad meningen med chikaner og pullerter er.

- Jeg forstår ikke hensigten, siger han.

- Vi har fået at vide, man skal trække ud over linjerne, når der kommer modkørende, men det kan man ikke, hvis der er en chikane. Så skal man holde stille og vente. Jeg mener slet ikke, de skal være der, siger han.

Steen Hasselriis er også medlem af Plan og Miljø-udvalget, hvor han er utilfreds med sagsgangen.

Udvalget har godkendt 2 minus 1-vejene, men har ikke været inde over beslutningen om at opsætte pullerter.

- Det er ikke noget, udvalget har besluttet, og det er ikke den løsning, vi har godkendt. Det er problematisk. Vi var flere, der var nervøse ved den nye måde at gøre det på, og hvis nu løsningen ikke virker, så må vi se på det igen, siger han.

Han fremhæver Nødebovejen som en, hvor den nye vejtype ikke fungerer, chikaner eller ej. Her kører der nemlig så mange biler, at de stort set kører ude i siden hele tiden, mener han. Dermed ryger sikkerheden for de bløde trafikanter.

De nye chikaner gør som bekendt vejen smallere, så biler kun kan passere én ad gangen midt på vejbanen. Faktisk er vejen enkelte steder så smal, at Halsnæs Kommune har fået en henvendelse fra en landmand i området, der ikke kunne komme igennem chikanen med sin landbrugsmaskine.

Men det er der ifølge kommunen råd for. Pullerterne er nemlig så tilpas bøjelige, at store landbrugsmaskiner kan køre hen over chikanerne. Det vil maskinerne ifølge afdelingen trafik og veje godt kunne klare, men forsøger man det samme i sin personbil, så kan man forvente at få en bulet bil.