2. august 2021
Jeppe og Johan Ingversen har søndag taget bladet for munden. De mener, at surfcentret er blevet kastebold i et politisk spil. 

Foto: Niels J. Larsen
Jeppe og Johan Ingversen har søndag taget bladet for munden. De mener, at surfcentret er blevet kastebold i et politisk spil. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Surfcentrets opråb vækker opsigt: Vi er blevet bolden i en politisk magtkamp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Surfcentrets opråb vækker opsigt: Vi er blevet bolden i en politisk magtkamp
Opdateret 03. maj 2021 kl. 18:42
Halsnæs - 03. maj 2021 kl. 10:21
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Seks telte, fem mobile hytter og en toiletvogn har ganske uventet gjort Lynæs Surfcenter til en varm kartoffel i lokalpolitik. Nu tager Johan Ingversen, der sammen med sin bror Jeppe i ni år har drevet surfcentret, så for første gang bladet fra munden efter flere ugers debat. I brødrenes øjne er surfcentrets ansøgning om overnatningsmuligheder blevet en del af i et politisk spil, hvor det ikke længere handler om hytter og telte, men hvor de lokale partier og politikere bruger mere tid på at angribe og anfægte hinandens synspunkter end på at finde en løsning.

arrow Læs også: Socialdemokrater står fast i surfsag

- Vi er havnet i en politisk magtkamp, hvor vi er bolden. En forholdsvis lille sag er på den måde blevet blæst helt vildt op, siger Johan Ingversen.

Gået i valgkamp

Søndag skrev brødrene et kritisk opslag om det politiske miljø i kommunen, og den måde sagen er forløbet på. Her skriver de blandt andet, »at, man i borgmesterpartiet vægter principfasthed og musketered højere end at forsøge at sætte sig ind i de erhvervsdrivendes problemstillinger og finde fælles løsninger. Denne vægtning af principfasthed og musketered er i den aktuelle sag forstærket af et politisk klima i Halsnæs kommune, som er under al kritik«.

Johan Ingversen uddyber kritikken til Frederiksborg Amts Avis.

- Det her er lokalpolitik, og det handler for politikerne om at have fingeren på pulsen, vide hvad der rører sig og indgå i samarbejder. Vi er interesseret i, at der bliver tænkt i løsninger i stedet for, at politikerne maler hinanden op i hjørner. Opråbet er selvfølgelig møntet på Socialdemokratiet, men også andre partier - for eksempel Venstre - som har grebet sagen og brugt den politisk. Der er simpelthen gået kommunalvalg i den, siger Johan Ingversen.

Ude af proportioner

For brødrene Ingversen er den store fokus på sagen helt uproportionel med ansøgningens omfang. Surfcentret har længe ønsket at tilbyde overnatningsmuligheder og havde derfor ansøgt en midlertidig dispensation - fra 8. april til 1. november - hvor seks telte, fem mobile hytter og en toiletvogn blev stillet op på deres egen grund. Projektet skal gøre surfcentret til mere end en turist- og surfermagnet.

- Det er et projekt, som har stort betydning for os. Vi har længe arbejdet på at blive et mødested for de lokale, som er åbent i hverdagene hele året rundt - ikke kun i weekender og sommerferien. Overnatningsmuligheder er en helt essentiel facilitet for at kunne skabe et mere kontinuert flow af mennesker spredt udover sæsonen og ugedagene, siger Johan Ingversen.

Den på papiret lille sag, der oprindeligt var udset til kun at blive behandlet i Udvalget for Miljø og Plan, har i stedet for trukket overskrifter i ugevis. Det skyldes ikke mindst, at en aparte situation opstod, hvor udvalgsformand Anja Rosengreen(SF) undlod at stemme for sagen i udvalget og i stedet sendte den i byrådet. Her, erklærede SF'eren, ville hun stemme for en dispensation, men Frederiksborg Amts Avis erfarer, at hun efterfølgende har forsøgt at blive erklæret inhabil i sagen, da hendes søn arbejder på surfcentret.

Handler ikke om sagen

Det har ført til stor blæst om udvalgsformandens ageren, også i byrådet, hvor sagen skulle have været behandlet torsdag aften, men på surfcentrets anmodning blev pillet af dagsorden. Det skyldes, at surfcentret har afholdt flere møder med naboerne, hvoraf flere har været kritiske over for deres midlertidige overnatningsprojekt.

- Vi har også selv lavet fejl i den her sag. Vi har rykket for hurtigt og for sent inddraget naboerne. Det råder vi bod på nu, og vi håber at finde en løsning, som alle er tilfredse med, siger Johan Ingversen.

Herefter vil brødrene Ingversen og co. sende en ny og tilpasset ansøgning, men det kan de formentlig godt spare sig, hvis man tager Helge Friis'(S) ord for gode varer. På byrådsmødet slog han fast, at en ny ansøgning fra surfcentret ikke ændrer noget og vil have udsigt til afslag, hvis der ikke er nyt i sagen.

- Mødet i torsdags bekræfter bare, at det ikke handler om sagen, men om at lave en magtdemonstration. Hvordan kan man ellers afvise en sag på forhånd?, spørger Johan Ingversen og gør det klart, at Socialdemokratiets afvisning ramte brødrene.

- Jeg blev enormt frustreret. Det er vi blevet mange gange i den her sag. Det har været en hård proces at se sine visioner for året og fremtiden kastes til jorden, men vi har lært meget - også om lokalpolitik - af det her forløb, siger Johan Ingversen.

Stor opbakning

I høringssvar, læserbreve og på sociale medier har surfcentrets planer fået kritik, men det er først nu, at brødrene Ingversen tager til genmæle.

- Vi har med vilje holdt lav profil, mens debatten har raset, fordi vi ikke ville lægge pres på nogen, men i mellemtiden er der opstået en negativ fortælling om surfcentret, som vi nu angriber, siger Johan Ingversen.

Brødrenes opslag er i skrivende stund ikke engang et døgn gammelt, men det har høstet stor opbakning i form af 2.300 likes, 552 overvejende positive kommentarer og 1.200 delinger.

- Jeg håber, at man fra politisk side indser, at de overvejende negative læserbreve der er blevet bragt i lokalavisen de sidste uger, i virkeligheden er meget lidt repræsentative for folkestemningen i Lynæs. Vi er enormt overvældet over alle de positive bemærkninger omkring vores sted, og vi håber at skabe en mere retvisende fortælling om, hvad der foregår herude. Tallene taler i hvert fald for sig selv, siger Johan Ingversen.

Blandt de mange rosende bemærkninger er der blandt andet opbakning fra Hundested Kro og Lynæs Camping, to steder der potentielt kunne miste kunder, hvis surfcentret fik lov at lave overnatning.

» Vi driver Hundested kro, og burde som sådan betragte jer som konkurrenter. Det gør vi ikke ! Vi betragter jer som et stort aktiv for området, der skaber en aktivitet - der er rent vindbaseret, altså ingen støj og forurening. Jeg nyder stemningen i surfcenteret. Jeg nyder at leje en vindsurfer. Jeg ville helt sikkert også nyde overnatningen, hvis ikke jeg boede så tæt på. Jeg ønsker jer personligt al mulig støtte«, skriver Rasmus Hansen, der driver Hundested Kro, mens Jens Hansen fra Lynæs Camping skriver:

»I har i lang tid støttet Lynæs Camping ved at sende jeres gæster herned, og det har vi været glade for. Men jeg forstå udemærket, at samholdet i jeres miljø skaber bedre hygge, når man ikke skal spredes ud i alle afkroge af byen. Så derfor håber jeg, at i får realiseret jeres drømme«.

arrow Surfsag: Udvalgsformand fik drøje hug
29. april 2021 kl. 20:20 Opdateret: kl. 21:56
arrow Ny udvikling i hyttesagen fra Lynæs
26. april 2021 kl. 15:22 Opdateret: kl. 15:22
arrow Lynæs-hytter: Der tegner sig et flertal mod dispensation
14. april 2021 kl. 09:14 Opdateret: kl. 09:14
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?