20. september 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stoklund - en mand, der deler vandene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Stoklund - en mand, der deler vandene
Halsnæs - 27. juli 2021 kl. 16:42
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Der var ikke mange, der havde hørt om Rasmus Stoklund, da han som fagforeningernes mand stillede op mod den erfarne lokalpolitiker og mangeårige borgmester Helge Friis og i 2016 blev valgt som Halsnæs-Frederikssundkredsens socialdemokratiske folketingskandidat efter omvalg.

Fem år senere er ingen i tvivl om, hvem den 37-årige politiker er. Som regeringspartiets udlændingeordfører er han trådt frem i frontlinjen som fortaler for en stram udlændingepolitik, og det har på en gang gjort ham udskældt og velanset afhængigt af, hvilken politisk fløj, man spørger.

Rasmus Stoklund er blevet en politiker, der deler vandene, og det er ikke gået hans næse forbi.

- Men jeg er overrasket over, at så mange synes, at jeg er kontroversiel, siger Rasmus Stoklund og fremfører efter få sekunders samtale en af de pointer, som han til hudløshed har fremført i som udlændingeordfører.

- Jeg synes, at vi fører den rigtige politik. Hvis man vil bevare et velfærdssamfund med fri adgang til uddannelse, velfærdsydelser og et socialt sikkerhedshet, så må der også være ret skrappe krav til, hvem der kan bo i landet og få adgang til ydelserne. Det står jeg på mål for.

Koordinerede angreb

Den 15. juni dukker Rasmus Stoklunds strittende sideskilning op på en selfie foran kulturhuset Gjethuset i Frederiksværk. Her sender folketingspolitikeren et tak ud på de sociale medier målrettet de af Socialdemokratiets medlemmer i Halsnæs og Frederikssund, som netop havde genvalgt ham som folketingskandidat for partiet.

Det kunne - ja vel sagtens burde - have været et harmløst opslag, men det er ikke tilfældet. Selvom de første svar primært er lykønskninger og virtuelle røde rose-emojis, så bliver mere og mere af kommentarfeltet fyldt med mishagsytringer, kritik og deciderede ubehageligheder.

»Du er en joke af den anden verden din kujon.!

Find en plads hos NB og tag din partiformand med! Søn af en lille smatso!«, »Jeg har forladt A på grund af ham« og »trist at man kan bruge en mand med det menneskesyn i Danmark« og »du hører til ovre hos Paludan og Nb« lyder bare et udpluk af kommentarerne.

Rasmus Stoklund har kun hovedrysten til overs for kommentarerne, som han desværre har vænnet sig til som et arbejdsvilkår.

- Jeg tager ikke så tungt, hvad folk skriver. Det er lidt ubehageligt, at folk er så ekstreme, men efterhånden har jeg faktisk vænnet mig til, at det er et arbejdsvilkår, når man arbejder med udlændingepolitik. Når jeg åbner min mail, Facebook og Twitter, strømmer det ind med beskeder fra folk, der afskyr mig. Det er ærgerligt, men der er ikke noget at gøre ved det, siger Rasmus Stoklund.

Han lufter samtidig en teori om, at de mange svinske og kritiske beskeder til og om ham er koordinerede angreb.

- Så vidt jeg ved er der forskellige grupper på Facebook, hvor folk koordinerer deres angreb og aftaler, at »nu skal vi alle over og skrive noget grimt til Rasmus«, forklarer folketingspolitikeren.

Øretævernes holdeplads

Indtil folketingsvalget i 2019 arbejdede Stoklund som erhvervspolitisk chef for Dansk Metal. Jobbet vinkede han farvel til, da 4.541 stemmer i Nordsjællands Storkreds sikrede ham en plads i Folketinget.

Her blev han udnævnt til udlændingeordfører, en post der siden har vist sig at være øretævernes holdeplads.

- Jeg ved faktisk ikke, hvorfor det er tilfældet, og jeg havde ikke regnet med det, siger Rasmus Stoklund og giver et bud på, hvorfor han - og andre af Folketingets udlændingeordfører - så ofte er genstand for voldsom kritik og hadske beskeder.

- Der er en meget agressiv holdning til folk, som arbejder med udlændingepolitik, fra visse kredse. Folk har meget stærke holdninger til området, og der kan man da godt nogle gange tænke, at det ville være nemmere at debattere regulering af varmepumper.

- Jeg var da gerne fri for den negative opmærksomhed, men det ødelægger ikke mit gode humør. Det er også fint at være uenige, men det er ubehageligt, når det bliver perfidt og personligt. Det bryder jeg mig ikke om.

Forberedt på kritik

Selvom Stoklund er blevet vant til kritik, så er det sjældent, at den kommer fra egne rækker. Men i foråret luftede halvdelen af Socialdemokratiets byrådsmedlemmer i Halsnæs Kommune deres utilfredshed med den udlændingepolitik, som Rasmus Stoklund er blevet synonym med.

Kritikken kom i kølvandet på en række historier i blandt andet Frederiksborg Amts Avis om syriske flygtninge, familier og kommende studenter, der skulle sendes ud af Danmark, fordi regeringen og myndighederne mente, at forholdene i og omkring Syriens hovedstad Damaskus var tilstrækkelig rolige til, at flygtninge kunne vende hjem - en holdning, som Danmark ganske længe stod alene med, og som blev modsagt af FN, EU og en række organisationer, der arbejder i Syrien.

Utilfredsheden i egne rækker bekymrer dog ikke Rasmus Stoklund, og i følge Frederiksborg Amts Avis' oplysninger har den heller ikke været af en karakter, så der for eksempel er arbejdet på at stille en anden kandidat op mod Stoklund.

- Jeg var ikke bekymret. Ja, der har været nogle kritiske røster, men jeg hører også fra mange, som bakker op om linjen og er enige med politikken, men de fylder ikke så meget i medierne, siger Rasmus Stoklund.

Han forklarer, at der på kredsgeneralforsamlingen kom kritiske spørgsmål og kommentar til udlændingepolitikken fra nogle af de fremmødte, men kalder arrangementet for udramatisk, og at der var god stemning.

- Jeg havde forberedt mig på, at der ville komme spørgsmål, som jeg altid gør. Men det var meget udramatisk, og jeg synes, at det er meget naturligt i et parti med så mange medlemmer, at vi ikke er helt enige om det hele. Der har folk netop mulighed for at diskutere ting ved generalforsamlingen, siger Rasmus Stoklund.

Gemmer sig ikke

Udover hjemsendelsen af syriske flygtninge har udlændinge- og flygtningeområdet gentagne gange i år stjålet dagsordenen.

For eksempel, da regeringen først nægtede at hjemtage fem kvindelige danske statsborgere, som havde tilsluttet sig Islamisk Stat, og deres 19 børn fra de store fangelejre al-Roj og al-Hol i Syrien. Regeringen endte siden med at ændre mening, så tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres tilsammen 14 børn kan hjemtages - det samme kan de sidste fem børn, men det bliver i så fald uden deres mødre.

Eller da ministerbesøg i Rwanda og andre afrikanske lande tydeliggjorde regeringens ønske om fremover at modtage flygtninge i langt fra Danmark.

Eller da debatten om placeringen af et udrejsecenter til kriminelle, afviste asylansøge , der endte med købet af et nedslidt asylcenter til overpris.

Undervejs har Rasmus Stoklund forsvaret regeringens politik og gået i infigth med advokater, chefredaktører og mange andre.

- Når man går ind i politik og fører den politik, man føler er den rigtige, så synes jeg også, at man skal stå på mål for den. Derfor svarer jeg på kritik fra folk, der er utilfredse. Alternativt skulle jeg gemme mig, lade være at svare eller stille op til interviews og debatter. Det ville også være forkert, lyder udlændingeordførerens ræsonnement.

Trækker stikket

En stor del af arbejdet består derfor med Rasmus Stoklunds egne ord i at snakke med journalister fra tidlig morgen til sen aften. Dertil kommer det politiske arbejde i udvalg og Folketinget, og Rasmus Stoklund så derfor frem til at trække stikket i sommerferien.

- Jeg har haft travt, men jeg føler ikke, at jeg har lidt overlast. Der er mange mennesker, der har travlt på deres arbejde, men de får måske en lidt anden opmærksomhed, end jeg gør på mit.

- Men jeg kan da godt mærke, at jeg har været mere på end andre år. Normalt har jeg været lidt aktiv i forhold til at arbejde i ferien, men det kommer jeg ikke til i år. Jeg prøver at holde disciplineret fri fra politik, være nærværende for familien og bruge hovedet til noget andet, siger Rasmus Stoklund, som klarede at holde fri indtil 1.000 gejstlige sendte et åbent brev til Folketinget med kritik af Danmarks "ubarmhjertige udlændingepolitik".

Infrastruktur har fyldt meget

Genvalget som kredsens folketingskandidat giver den travle ordfører lidt ro.

- Jeg havde ingen tilknytning, da jeg begyndte at komme i området i 2015, men det føler jeg, at jeg har fået. Jeg har sammenlagt brugt mange timer, dage og aftener i de to kommuner; hjemme hos folk, i naturen og på virksomheder, hvor jeg har lært folk og området at kende. Så jeg er glad for den tillid, man har vist mig, siger Rasmus Stoklund.

Han kunne lige inden ferien glæde sig over, at arbejdet med en af de helt store udfordringer i hans del af Nordsjælland bar frugt.

Her blev landet en ny infrastrukturaftale, som både indeholder en forlængelse af Hillerødmotorvejen, færdiggørelse af Frederikssundmotorvejen og afskaffelse at brugerbetaling på Kronprinsesse Marys Bro.

- Den trafikale infrastruktur har fyldt i årevis, og det er et område, som jeg har brugt kræfter på, siden jeg blev opstillet. Jeg er glad for, at aftalen nu er landet, og jeg tror, at det har givet pote, at vi har stået sammen i Nordsjælland på tværs af en række partier, siger Rasmus Stoklund og fortsætter:

Det har været en atypisk stor udfordring, men der er stadig mange ting at tage fat på.

Synes du, at kommunen er der for dig?