13. juni 2021
Sommerhusområdet Asserbo-Karsemose. De blå prikker er sommerhuse op til 150 kvm. De rød-lilla er 250-350 kvm. med bl.a. den samlede gruppe på Asserbohus-grunden.                                                                                                    Illustration: Halsnæs Kommune
gallery icon

Se billedserie

Sommerhusområdet Asserbo-Karsemose. De blå prikker er sommerhuse op til 150 kvm. De rød-lilla er 250-350 kvm. med bl.a. den samlede gruppe på Asserbohus-grunden. Illustration: Halsnæs Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Små huse på store grunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Små huse på store grunde
Halsnæs - 22. november 2020 kl. 11:30
Af Niels Jørgen Larsen

Et kort over området mellem Asserbo og Karsemose med samtlige sommerhuse indtegnet viser et meget stort flertal af blå prikker som dækker over, at sommerhusene er under 150 kvadratmeter. Samtidig viser et andet kort over samme område - ligeledes udarbejdet af Halsnæs Kommune - at størsteparten af området er orange, der fortæller at de enkelte sommerhusgrunde er på 1800 kvadratmeter eller mere.

Kortene fortæller det samme, som man kan se ved en rundtur i området eller ved at tage et satellitfoto; at sommerhusene ligger i et bevokset og skovpræget område - med mindre huse på store grunde. En undtagelse springer dog i øjnene med 12 rød-lilla prikker tæt samlet - de meget omtalte megasommerhuse på den tidligere Asserbohus-grund.

Halsnæs Kommune arbejder i øjeblikket med en lokalplan for hele mellem Asserbo, Nyvej, Helsingevej og Møllevangsvej, der skal sætte retningslinjer for fremtidig udstykning af sommerhusgrunde. Lokalplanen har udsat et projekt om udstykning af en stor grund på Den Korte Vej, der kunne føre til en »partylandsby« - dog kun halvt så stor - som på Asserbohusgrunden. Derimod synes et stort flertal i byrådet parat til at godkende udstykning af en enkelt grund i området - på Fundersvej - før den ny lokalplan bliver behandlet.

Natur under pres

Det bekymrer blandt andet næstformand i Asserbohus Grundejerforening Thomas Birk, der er nervøs for at tendensen vil brede sig, og man vil få flere store sommerhuse, så områdets skovpræg og biologiske mangfoldighed gradvist reduceres hver gang, der foretages nye udstykninger.

- Har byrådet og kommunen allerede har sikret, at Asserbo/Karsemose-områdets kloakering og spildevandshåndtering står mål med det forventede omfang af nye sommerhuse, heriblandt de kæmpestore udlejningshuse med indendørs swimmingpool, spa og høj besøgsfrekvens?, spørger Thomas Birk.

Asserbo/Karsemose-sommerhusområdet grænser op til Nationalparken Kongernes Nordsjælland, og Thomas Birk fremhæver, at området som et af få sommerhusområder i Danmark har fået den højeste score indenfor artsrigdom og biologisk mangfoldighed.

- Men naturen kommer for alvor under pres, hvis ikke der træffes nogle fornuftige og langsigtede beslutninger på rådhuset. Hvor mange og hvor små udstykninger vil kommunen tillade i Asserbo/Karsemose-området? Hvor højt sætter kommunen grænsen for størrelsen på et sommerhus? Hvor meget (eller hvor lidt) skov skal der som minimum være på en skovgrund? Hvor mange lovstridige udlejningshuse vil give kommunen give dispensation til, lyder flere spørgsmål fra Thomas Birk i forbindelse med det igangværende lokalplanarbejde og den konkrete sag på Fundersvej.

Byg andre steder

Som det fremgår af kortene med matriklernes grundstørrelse er potentialet for udstykning stort, hvis mindstekravet på en grund er 1200 kvadratmeter som i den nuværende kommuneplan.

- I værste fald kan der ske en fordobling i antallet af enkeltstående matrikler, og derigennem en fordobling af bebyggelsesprocenten i området, siger Thomas Birk.

I dag er er 15 sommerhuse i området på 250 kvadratmeter eller mere opført indenfor de seneste 10 år. Thomas Birk frygter, hvordan det vil se ud om 10 år.

Den lokalplan, der skal sætte rammer for dette, ventes klar til høringsfasen i løbet af foråret 2021. Sideløbende har Erhvervsstyrelsen efter at have haft fokus på blandt andet. de store udlejningssommerhuse i Asserbo gennemført høring om nye vejledninger for udlejning af sommerhuse og for kommunernes håndtering af nye udstykninger til specielt de store sommerhuse.

Omkring det sidste har Fritidshusejernes Landsforening noteret sig, at ønsket om at adskille de store sommerhuse fra de traditionelle fritidshuse går igen i mange høringssvar. Og foreningen vil kæmpe for, at de meget store sommerhuse med plads til 20 gæster eller flere placeres uden for de traditionelle sommerhusområder.

Fritidshusejernes Landsforening er inviteret med i en arbejdsgruppe, der skal drøfte netop problematikken med de store sommerhuse. Samtidig forstår man dog ikke i foreningen, at erhvervsminister Simon Kollerup lægger op til, at et sommerhus kan udlejes i 41 uger om året uden at det opfattes som erhvervsmæssig udnyttelse.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM