24. juni 2021
Elever og lærere har undersøgt naturen på Melby Overdrev. Foto: DN Halsnæs
Elever og lærere har undersøgt naturen på Melby Overdrev. Foto: DN Halsnæs
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjældne fund: Bioblitz på Overdrevet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældne fund: Bioblitz på Overdrevet
Halsnæs - 07. juni 2021 kl. 09:21
Af Anders Nordstrand

Naturen på Melby Overdrev er nu 'blitzet' og registreret, efter at 4. klasseelever fra kommunens skoler har lavet grundige undersøgelser som led i undervisningen.

Bioblitz betyder, at man forsøger at finde og artsbestemme flora og fauna i et bestemt område normalt over 24 timer. Her var det dog kun i fire timer ad gangen, og formålet med feltundervisningen var at give eleverne kendskab til naturbeskyttelse, biodiversitet, flora og fauna.

"Alle elever gik på med krum hals og stort engagement, og det var sjovt at se, hvordan fascinationen steg, når især insekter og edderkopper blev lagt under stereoluppen. For eksempel var en edderkop pludselig ikke mere en stor ulækker en, man skulle være bange for, men den kunne være meget lille og med fantastiske farver og tegninger og ikke mindst lodne ben," fortæller Lenni Gottlieb, formand for DN Halsnæs og repræsentant for sammenslutningen Grønt Guld, som havde været med til at arrangere bioblitzen på Overdrevet.

Sjældne insekter fundet

Samlet fik de ca. 100 elever registreret 162 forskellige plante- og dyrearter. I løbet af ugen dystede klasserne om, hvem der fandt flest arter, og her løb Magleblik Skole med førstepladsen ved at finde i alt 104 arter. De fandt som eneste klasse bl.a. to eksemplarer af stor myreløve, der er temmelig sjælden i Danmark og et markfirben, som også har trange kår i naturen.

Ud over at eleverne kunne bruge app’en iNaturalist på deres mobiItelefon fik de aktive og engagerede lærere og elever hjælp til at bestemme arterne fra 4 frivillige, også kaldet ”Grønt Guld”, fra DN Halsnæs.

Bioblitz for 4. og 6. klasser i Halsnæs Kommune er startet i 2019 som et treårigt projekt, hvor kommunen støtter med bl.a. lærertimer til de to ildsjælelærere, Jim Karlstrøm fra Hundested Skole og Rune Bjerre fra Frederiksværk Skole.

"Forhåbentlig vil denne undervisning i felten kunne fortsætte også fremover, for det giver eleverne viden om naturen på en måde, de ikke kan få i klasseværelset," slutter Lenni Gottlieb, DN Halsnæs.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?