21. november 2018
Selv om nogle store pumper skulle skabe kunstigt højvande og strøm i vandet, så var presset ikke hårdt nok til, at slusen ville lukke helt. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Selv om nogle store pumper skulle skabe kunstigt højvande og strøm i vandet, så var presset ikke hårdt nok til, at slusen ville lukke helt. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billeder og video: Hel by beskyttes mod ny stormflod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billeder og video: Hel by beskyttes mod ny stormflod
Halsnæs - 12. november 2017 kl. 16:20
Af Karl Erik Frederiksen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stormen Bodil i 2013 var en såkaldt 100 års hændelse, men med de klimaforandringer, som vi ser nu, kan vi ikke bare gå ud fra, at der går 100 år før noget tilsvarene sker igen.

De gamle statistikker og beregninger kan vi i dag ikke længere bruge. Samtidig ved vi, at også vandet i havene stiger.

Derfor skal vi beskytte os, lød det fra borgmester Steen Hasselriis (V), da han søndag indviede Frederiksværks nye højvandssluse.

Slusen er placeret på Havnevej ved Kanalens udmunding i Roskilde Fjord. Kanalen blev i sin tid anlagt, så man kunne bruge søvandet fra Arresø som kølevand ved jernstøberierne, inden det løb ud i Roskilde Fjord.

Man tog ikke højde for, at vandet kan løbe den modsatte vej - fra fjorden og inde i Frederiksværk by, når store storme presser vandet ind i fjorden. Det er det, slusen skal forhindre, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Planerne om en sluse blev udviklet som følge af stormen Bodil, hvor Kanalen gik over sine bredder og skabte store oversvømmelser i bymidten. Under Bodil steg vandstanden 120 centimeter.

Ved indvielsen fik publikum lejlighed til at se, hvordan slusen virker. Inden en motor begyndte at lukke portene, var det nødvendigt at starte nogle store pumper, som kunne skabe et kunstigt højvande og en stærk strøm i fjordvandet.

Da motoren havde lukket portene i, var der stadig en stor sprække, der stod åben. Det vil man ikke kunne se, hvis der er højvande i fjorden.

Forklaringen er, at det er naturens egne kræfter, der skal få slusen til at lukke helt, fortæller Leif Andersen, der er formand for byggeholdet fra entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S, som overværede indvielsen sammen med omkring 75 borgere.

- Når vandet presser på udefra, løftes portene både opad og indad, så de lukker helt. At det virker så vi under stormen Ingolf for nylig. Der lukkede portene helt i, så det var um,uligt for fjordvandet at trænge op i kanalen. Under Ingolf stod vandstanden 80 centimeter over det normale, men den behøver ikke at stå så højt for at slusen virker. 30 centimeters højvande er nok til at presse portene helt i, siger Leif Andersen til Frederiksborg Amts Avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk