24. oktober 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Radioaktiv aske fra varmeværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radioaktiv aske fra varmeværker
Halsnæs - 25. april 2019 kl. 04:00
Af Niels Jørgen Larsen

Bioaske fra danske fjernvarmeværker kan rumme det radioaktive stof Cæsium-137. Det skyldes, at man anvender træ fra bl.a. Baltikum, der er ramt af nedfald fra ulykken på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine tilbage i 1986 for i disse dage 33 år siden.

Ved afbrænding koncentreres det radioaktive stof i asken, og det kan betyde at asken skal håndteres som radioaktivt materiale i henhold til strålebeskyttelsesloven. Det kom bag på organisationen Dansk Fjernvarme, da resultaterne af undersøgelser fra 10 værker forelå sidste år, og man har derfor sat nye undersøgelser igang.

Blandt de fjernvarmeværker, der anvender flis fra Baltikum, er Halsnæs Forsyning. Her håndteres årligt omkring 30.000 ton flis, der giver ca. 800 ton aske.

Flere lokale nyheder - få nyhedsbrevet

- Halsnæs Forsyning er godt bekendt med risikoen for indholdet af Cæsium 137. Vi er i tæt dialog med vores brancheorganisation. Vi har ikke foretaget målinger af vores aske, da det endnu ikke er klarlagt i dialogen mellem parterne, hvordan vi skal forholde os til sagen, siger Vand- og Varmechef ved Halsnæs Forsyning Mikkel Nielsen.

Af Sundhedsstyrelsens bekendgørelse fremgår det, at det er klare regler for, hvordan bioaske skal håndteres, og hvem der har ansvaret. Det enkelte fjernvarmeværk har pligt til at kende til askens indhold af radioaktive stoffer.

Siden risikoen for radioaktivt indhold i asken blev kendt, har Dansk Fjernvarme igangsat nye undersøgelser.

- Ingen ønsker at udsætte hverken medarbejdere eller andre for nogen som helst risiko. Af en ny rapport, som næsten er færdig, fremgår det, at der ingen som helst risiko er for nogen, og det er vi utrolig glade for, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

Da koncentrationen af radioaktivitet i asken er så lille. vil fjernvameværkerne nu forsøge at få en gruppefritagelse fra lovgivningen om radioaktive stoffer.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis torsdag.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?