11. august 2020
Nørregade 9. Her boede konditor Ole Hjalmar Pedersen i 1901.
Nørregade 9. Her boede konditor Ole Hjalmar Pedersen i 1901.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Palæets julekalender - 9. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palæets julekalender - 9. december
Halsnæs - 09. december 2019 kl. 11:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

9. december: Nørregade 9
Dagens kalenderbillede hører til den ganske nøgterne slags, der ikke umiddelbart kan fravristes ret mange historier. Brillehuset ser tomt ud, eftersom der ikke er nogen varer i vinduet. Måske er forretningen ved at skifte ejer? At dømme efter facadens og skiltenes udtryk antages billedet at være fra slutningen af 1970'erne.

Huset er sammenbygget med Nørregade 11, hvilket understreges af gesimsen og borten med »løbende hund« henover hele facaden. Striben Nørregade 7, 9 og 11 havde i næsten et halvt århundrede fælles ejer og lå hen som ubebyggede grunde indtil 1890'erne. Men så skete der noget. Konditor Ole Hjalmar Pedersen købte nummer 9-11 og fik bygget sig et beboelseshus på adressen Nørregade 9.

Folketællingslisten fra 1901 afslører, at husstanden bestod af seks personer. Den ugifte konditor boede sammen med sin søster Gerda og en dreng på 14 år, der også hørte til familien - muligvis en nevø. Typisk for tiden talte husstanden derudover en konditorsvend, en lærling og en tjenestepige. Få år senere var antallet skrumpet, men til gengæld var 1. sal udlejet til en skrædderfamilie.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?