17. januar 2021
Nørregade 8.
gallery icon

Se billedserie

Nørregade 8.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Palæets julekalender - 8. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Palæets julekalender - 8. december
Halsnæs - 08. december 2019 kl. 05:23

8. december: Nørregade 8
Museumsinspektør Marie Bach fortæller:

Nørregade 8 støder mod nord op til værtshuset "Generalen", som ligger i det hedengangne Central-Hotel. Facaden er lang, men består i virkeligheden også af to sammenbyggede huse. Den nordlige del, som ses t.h. på billedet har en stor, centralt placeret gavlkvist, som heldigvis stadigvæk er bevaret.

Huset stammer fra 1835 og var oprindelig indrettet med syv værelser, køkken og en lille butik samt kælder under en del af huset. Bag opførelsen stod datidens stilfærdige matador, købmand K.A. Larssen, hvis navn lever videre gennem de talrige legater, han oprettede. Herunder ikke mindst Stiftelsen i Hermannsgade for "værdige Enker eller ugifte Døtre af respektable Borgere", der bærer hans navn på facaden.

Larsens Frisør- og barbersalon lå i Nørregade 8 gennem flere generationer. Det sydlige forhus er lidt yngre end det nordlige. Nogen vil stadig kunne huske Bjørnsbæk-Olsen, som drev købmandsforretningen fra 1930'erne til 1982. I gården var der rejsestald til bønderne, der kom ind til Frederiksværk med hestevogn. Købmanden havde sine egne heste, vogn og kusk til at køre to ugentlige landture med varer. Da supermarkederne dukkede op, og konkurrencen blev hård, slog han over på delikatesser og franske vine. Hos Bjørnsbæk-Olsen installeredes byens første køleskab - et "Frigor Air", så frederiksværkerne kunne få fine, grønne frosne ærter ved juletid.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?