25. september 2021
Et naturbeskyttet overdrev er blevet både pløjet og gødet i strid med reglerne og der er sået rajgræsd. Ejeren Svend Petersen er pålagt at retablere overdrevet. Blot en af flere sager efter hans opkøb af tre gårde i Melby-kilen, som mange nu ønsker sikret gennem en fredning.  Foto: NJL
Et naturbeskyttet overdrev er blevet både pløjet og gødet i strid med reglerne og der er sået rajgræsd. Ejeren Svend Petersen er pålagt at retablere overdrevet. Blot en af flere sager efter hans opkøb af tre gårde i Melby-kilen, som mange nu ønsker sikret gennem en fredning. Foto: NJL
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Over 1000 ønsker kilefredning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Over 1000 ønsker kilefredning
Halsnæs - 27. juli 2021 kl. 10:50
Af Niels Jørgen Larsen

En underskriftindsamling for at få startet en fredningssag for »den grønne kile« mellem Melby og Liseleje har passeret 1000 navne. Baggrunden for fredningsønsket er naboers frygt for, hvad der skal ske i området efter at ejendomsmatador Svend Petersen har opkøbt tre gårde og fremlagt ønsker om at udstykke til sommerhuse, samtidig med at han har pådraget sig en række sager om ulovlig håndtering af et naturbeskyttet overdrev og fjernelse af et ligeledes naturbeskyttet dige m.v.

Initiativtagerne regner med at kunne overrække formand for Udvalget for Miljø og Plan Anja Rosengreen (SF) de mere end 1000 underskrifter inden længe.

- Vi er rigtig glade for de mange underskrifter og mærker stor opbakning og skulderklap for vores arbejde. Alle kommentarer vidner om stor kærlighed til Liseleje og omegn, fordi der er åbent land, vild natur, en vidunderlig langstrakt strand og ikke er så overrendt, men netop giver folk fornemmelsen af »gammel badeby« og rå natur, som beskrevet i kommuneplanen, siger en af initiativtagerne til underskriftindsamlingen Susan Holvøe, der har sommerhus tæt ved Melby-kilen.

En fredning vil kunne forhindre en sommerhusudstykning, hvis der senere skulle komme et politisk flertal for det. Og den vil kunne sætte en stopper for juletræsproduktion.

Stort engagement

Svend Petersens ageren i området efter først at have købt Muldsstensgården, siden Lindegården og senest Kroghøjgård har sat administrationen i Halsnæs Kommune på arbejde. I starten med ulovlig håndtering af byggeaffald og i foråret klagesager om et overdrev, et dige, opsætning af hegn m.v,, samtidig med at Frederiksborg Amts Avis kunne afsløre, at der i to omgange var præsenteret forslag for kommunen til udstykning af dele af kilen til sommerhuse.

Det førte til at Danmarks Naturfredningsforening rettede henvendelse til Halsnæs Kommune om at indlede en fredningssag for området. Det blev drøftet i byrådet efter ønske fra SF, EL og Socialdemokratiet. Efter en redegørelse fra forvaltningen, valgte man at afvente med en beslutning.

- Jeg er glad for at folk bakker op om fredningsønsket i underskriftindsamlingen. Det er et fantastisk engagement initiativtagerne har vist, og der er ingen tvivl om, at hvis ikke de havde været så aktive, så frygter jeg at der er ting i denne sag, som ikke ville være blevet opdaget, siger Anja Rosengreen.

Hun ser frem til at modtage underskrifterne og vil bringe fredningssagen videre til byrådet i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.

- Det første overslag viser, at fredningen vil koste under en halv million kr., og det vil være alle pengene værd hvis vi kan få´sagen igennem. Når det ikke kunne besluttes nu, skyldes det at alle i budgetaftalen ikke var enige om det, så vi må tage det med til det næste budget istedet, siger Anja Rosengreen.

Da spørgsmålet om fredning blev drøftet i byrådet i maj var Dansk Folkeparti og Venstre imod at muligheden skulle undersøges nærmere. Da sagen kom på igen i juni var DF fortsat imod, mens Venstre undlod at kommentere sagen, der ikke kom til afstemning.

Fredning er redning

I begrundelsen for at skrive under på fredningsønsket på »skrivunder.net« hedder det bl.a. fra initiativtagerne:

»Vi er et værdifuldt naturområde, med et fredet udsigtspunkt (Høje lindebjerg) og et naturbeskyttet overdrev, med nærringsfattige overdrevsplanter, der tiltrækker et rigt antal insekter og sommerfugle, som f. eks blåfugle. Desuden er et engområde og en sø naturbeskyttet. I følge DN er området desuden et vand-indvindingsområde. På en del af kilen har tre gårde dyrket landbrug. Et gammelt sommerhusområde omkranser kilen og sommerhusejerne har berettiget forventning til, at herlighedsværdien ikke kan blive forringet i dette område.«

En fredning er en redning, slutter Susan Holvøe med at konstatere.

Lokale skriver under

Af de over 1000 underskrifter, der hidtil er indgivet, fremgår det at postnumrene Liseleje og Melby ligger i top fulgt af København.

- Kilen er et rekreativt tilbud til hele hovedstadsområdet, men de fleste underskrivere er fastboende fra Halsnæs, eller sommerhusejere omkring kilen. Da mange skriver sig under med den kommune de har folkeregisteradresse i, kan vi ikke helt se, hvor mange af underskriverne, der kommer herop, fordi de bruger området til strandture, gåture i den smukke natur, kombineret med en Liseleje bytur og så tager hjem igen, eller om de overnatter her, siger Susan Holvøe.

Hun konstaterer at mange ikke kendte til sagen, da man startede underskriftindsamlingen, men »mund til mundmetoden« har virket og folk har været rigtig gode til at dele deres viden til nyankomne.

- Folk ønsker juletræsproduktionen afviklet, de mange hegn, vi har fået igennem de sidste år, væk. Og ønsker ikke flere sommerhuse, siger Susan Holvøe.

Stemmer du til kommunalvalget i år?