21. september 2021
Kurt Madsens vej ad mindernes allé går blandt andet over München. I 1972 var han med som træner for to lokale brydere. På brydernes trøjer stod der "EL-bryderier - det er Kurt Madsen". Et vidnesbyrd om Kurt Madsen hovederhverv som elektriker i Frederiksværk. 
Foto: Kenn Thomsen
Kurt Madsens vej ad mindernes allé går blandt andet over München. I 1972 var han med som træner for to lokale brydere. På brydernes trøjer stod der "EL-bryderier - det er Kurt Madsen". Et vidnesbyrd om Kurt Madsen hovederhverv som elektriker i Frederiksværk. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OL: Kurt missede åbningsceremoni og boede tæt på terrorister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OL: Kurt missede åbningsceremoni og boede tæt på terrorister
Opdateret 19. august 2016 kl. 11:00
Halsnæs - 19. august 2016 kl. 05:01
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

I 1964 kæmpede 28-årige Kurt Madsen fra Evetofte på brydemåtterne i Østen til De Olympiske Lege i Tokyo. 52 år senere, lige før søndag den 14. august blev til starten på en ny uge, sad han bænket foran fjernsynet i sit hjem i Frederiksværk, og så Mark O. Madsen hente den første danske brydemedalje i 68 år.

- Jeg sad og så det hele. Det er helt fantastisk, hvad han har opnået. Det er en kæmpe præstation, siger Kurt Madsen.

Og han ved, hvad han snakker om. Med to OL-deltagelser under bæltet i 1964 og 1968 som udøver og en enkelt som træner i 1972, har han fået olympisk jord under neglene.

OL i 1964 blev rammen om Kurt Madsens dengang største oplevelse, men også centrum for en skuffelse, som stadig sidder i ham i dag. De danske OL-atleter blev fløjet til Østen i etaper alt efter, hvornår i olympiaden, de skulle i aktion.

- Vi ankom på selve åbningsdagen og blev hentet af delegationen i lufthavnen. De kunne fortælle, at vi kom to timer for sent til at være med til den storslåede åbning. Med flammen, fly over stadion og fyrværkeri. Det ærgrer mig stadig den dag i dag.

Efter to olympiader, hvor han selv var på brydemåtten, vendte Kurt Madsen i 1972 tilbage i olympisk regi til legene i München som træner for bryderne Tage Weirum og Jørn Krogsgaard fra Frederiksværk. Det kommer han aldrig til at glemme. På en skæbnesvanger septemberdag tog terrororganisationen Sorte September de israelske OL-deltagere som gidsler. Den danske delegation boede kun 100 meter derfra.

- Vi kunne se terroristerne gå rundt i israelernes lejligheder og på taget med maskinpistoler og håndgranater. Om aftenen landede to helikoptere, og israelerne blev ført ud til dem med hænderne bundet på ryggen. Mellem dem gik terroristerne med afsikrede håndgranater, hvis nogen prøvede på noget. Det var ganske forfærdeligt at være så tæt på, siger Kurt Madsen.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis fredag

Synes du, at kommunen er der for dig?