26. maj 2020
Der var opvisninger og andre aktiviteter ved MTB-sporets officielle indvielse. Fotos: Kim rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Der var opvisninger og andre aktiviteter ved MTB-sporets officielle indvielse. Fotos: Kim rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny festival på to hjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny festival på to hjul
Opdateret 15. september 2019 kl. 17:11
Halsnæs - 15. september 2019 kl. 17:05
Af Hanne Guldberg Mikkelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et nyt MTB spor i Tisvilde Hegn ligger allerede helt i top over bedste Muntainbikespor i Danmark.

Det viser mange anmeldelser fra MTB-kørere, som giver 4,6-7 ud af fem mulige til det 28 kilometer lange spor.

12-årige Alvin Ømark Kølbek fra Frederikssund vil gerne skrive under på, at det er en god cykeltur. Han deltog i den første MTB-festival, den officielle indvielse af sporet, som fandt sted denne søndag ved den store P-plads på Nyvej.

- Det er rigtig sjovt, for det er perfekt bygget og i svingene kan man »pumpe«, konstaterer den unge mand, der deltager i dagen på sin splinternye Frog72 Mountainbike.

20.000 timer

Det har taget en stor gruppe frivillige 16-20.000 timer at lave sporet - og projektet er blevet noget helt andet end de frivillige først havde regnet med.

- Vi startede med fire skovle og en trillebør, siger en »megaglad« Nicolai Gerts fra Tisvilde Hegn Sporlaug.

- Og i dag har vi det her, siger han og indikerer pladsen, hvor det myldrer med MTB-ryttere og en masse frivillige og foreninger, der driver boder - her får deltagerne gratis is, der er gratis pølser og gratis sodavand og øl. Mens vi taler, kommer nogle tilfredse ryttere, frisk tilbage efter en tur på sporet, med en kasse bornholmsk snaps til sporlauget. De har også fået en lagkage på dagen.

- Folk bakker os simpelthen op, siger Søren Jakobsen, der er en anden af den hårde kerne i sporlauget.

- Vi er tyve i gruppen - men kan trække på et enormt bagland af omkring 1500 på arbejdsdagene, forktæller han.

Det er en mulighed, som allerede er luftet, at Halsnæs og Gribskov Kommune vil gøre MTB-arrangementet til en årlig tilbagevendende begivenhed - en slags anderledes festival.

- Hvis kommunerne og Naturstyrelsen vil, så vil vi også, siger Nicolai Gerts.

Dagen byder på løb for børn og begge køn, men også på opvisninger, vejrudsigt ved den cyklende meteorolog Peter Tanev og foredrag om kost samt flotte præmier i et lotteri - blandt andet en MTB.

Der er flest mænd til denne første festival - men dog også nogle kvinder, blandt andre Hegnets Helte.

Selv om sporet altså nu er officielt indviet, slutter festen ikke. Der er masser at lave stadigvæk, både med en eventuel tilbagevendende festival, men også med vedligeholdelser. Det gælder blandt andet fjernelse af træer. Alene denne søndag ligger der fire væltede på tværs.

Dem kan rytterne have fornøjelse af på ruten. Ligesom de kan nyde områdets arkæologiske seværdigheder, blandt andet ruinerne i Asserbo og den tilsandede landsby, Torup.

Museum Nordsjælland er også på plads på festivalområdet for at fortælle om oplevelserne på ruten.

- Vi vil jo gerne have en bred kontakt og være synlige, siger Pernille Pantmann, arkæolog fra Museum Nordsjælland, som har medbragt adskillige oldsager, ægte såvel som replika, som dagens festivalgæster kan håndtere og stille spørgsmål til.

- Vi har blandt andet fra scenen fortalt om ruinen og sat den i relation til danmarkshistorien. Folk må jo gerne bruge fortidsminderne, men de skal helst ikke ødelægges og det er vi med til at give en forståelse for.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?