22. juni 2021
Helga Jensen er initiativtager til en ny kunst- og kulturfestival i Halsnæs, som skal hjælpekulturen oven på igen.
Helga Jensen er initiativtager til en ny kunst- og kulturfestival i Halsnæs, som skal hjælpekulturen oven på igen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny festival i støbeskeen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny festival i støbeskeen
Halsnæs - 07. juni 2021 kl. 09:39
Af Kasper Daugbjerg Dønbo

Kunsten at støbe har i århundreder spillet en afgørende rolle for udviklingen i Halsnæs, og hvor det før var kanoner, kugler og stålelementer, der blev støbt, så er det en helt anderledes størrelse, som netop nu er i støbeformen. Det drejer sig om en kunst- og kulturfestival ved navn Kulturligvis, som Gjethuset i samarbejde med kurator Helga Jensen står bag.

Festivalen er en håndsrækning til et hårdprøvet kulturliv, som har måtte se udstillinger, koncerter og arrangementer på stribe blive aflyst under coronapandemien.

- Oven på Corona lider de enkelte kunstnere og resten af kulturlivet af de følger, pandemien har haft, og der er brug for at finde sammen om, hvordan vi bedst kan hjælpe hinanden til at komme i gang igen og videre her i Halsnæs. Derfor vil vi forsøge at bringe Halsnæs' kunst og kulturliv tættere sammen - og samtidig synliggøre den mangfoldighed, der er af kultur-ydere her i kommunen, skriver Helga Jensen til Frederiksborg Amts Avis.

Kulturligvis skal både fungerer som kulturnetværk og stå for en række arrangementer, som kommer både kulturydere og -nydere til gode.

- For »KulturYdere« i Halsnæs, mener vi, at der er et stort ønske om at få fokus på den branche, der handler om kunst, kultur og de kreative fag. For »KulturNydere« er der ovenpå krisen ligeledes et stort behov og ønske om at deltage i og opleve kunst og kultur og være sammen med, og gøre noget med andre mennesker igen, lyder det fra ophavskvinden til Kulturligvis.

Rette støbning

Festivalen har undertitlen »af rette støbning«, en vending som i følge arrangørerne har flere betydning. Den indeholder en historisk reference til håndværket støbning, altså fremstilling af genstande ved at lade en flydende masse størkne eller stivne i en bestemt form, som spiller en afgørende rolle i områdets DNA.

I Gjethusets haller støbtes kanoner og kugler, og senere gryder, komfurer og oliefyr, og både krudt- og valseværker var støbning en del af de rå miljøer.

- Hvor metal og tung industri tidligere var Halsnæs kendemærke, er kultur og kunstnerisk aktivitet på vej til at overtaget pladsen som kommunens identitet. Det vil vi gerne hjælpe på vej, forklarer Helga Jensen.

Den anden tolkning er, at personer kan være af rette støbning. Som de barske fiskere fra Lynæs og Hundested, der blev formet af vind og vejr, eller som kunstnerne i Halsnæs, der har særlig karakter, indstilling og evne. Alle aktører der deltager i Kulturligvis skal derfor også være »Halsnæs eget råstof« - så kunstnere og bidragsydere har rod eller tilknytning her.

Skal ende med udstilling

Kulturligvis er lige nu i en opstartsfase, men det er planen, at der vil blive afviklet events og initiativer fra sensommeren. Helga Jensen fremhæver selv fem ting, som er på blokken.

Den første er et onlinekatalog og en kulturkalender for Halsnæs. Her skal billedkunstnere, malere, musikere, forfattere, kreative håndværk, offentlige og private kulturinstitutioner, virksomheder og foreninger samt tilbagevendende større events præsenteres, så borgerne kan få et indblik i det, som Kulturligvis kalder »den kulturelle rigdom i Halsnæs«.

I juni satser festivalen på at afholde et kunst- og kulturnetværksmøde.

- Alle kulturaktører, vi kender til, modtager en af de nærmeste dage en invitation til et Kunst- og kultur-netværksmøde, der afholdes lige før sommerferien. På mødet får de enkelte aktører mulighed for at byde ind med aktiviteter og events, skriver Helga Jensen.

Efterfølgende vil der blive arrangeret to seminarer eller workshops under temaet »Støbning«, hvor kunstnerne kan lære hinanden at kende, få inspiration, lære nyt, eksperimentere og sammen skabe nye værker - både musikalske og kunstneriske.

Værkerne skal siden præsenteres som koncerter eller udstillinger for publikum, formentlig mellem august og oktober.

- Vi ved godt at projektet kan virke lidt abstrakt nu - men vi glæder os til at kunne være mere konkrete og helt klar til at fylde indhold i rammerne, så vi kommende måned, at kan præsentere et konkret program, der kan dog udvikle sig og vokse løbende frem til festivalen slutter i oktober, lyder det fra Helga Jensen.

Søger fortsat midler

Udvalget for Kultur, Idræt og Demokrati udpegede i foråret de otte projekter, som får del i midlerne fra Halsnæs Kommunes visionspulje. 25 ansøgere havde ansøgt om at komme i betragtning til de 607.000 kroner, og her får Kulturligvis den største bid af kagen med et sekscifret beløb.

- Med midlerne fra Visionspuljen er vi i stand til, at skabe de grundlæggende rammer for festivalen. Vi søger fortsat midler og sponsorer til at skabe ekstra aktiviteter for og med både kulturydere og kulturnydere - blandt andet til nogle større fælleskabsværker - hvor borgere, skoler og institutioner kan deltage. Derudover håber naturligvis, at kulturaktørene vil tage imod tilbuddet og byde ind med deres events og arrangementer, forklarer Helga Jensen.

Endnu har festivalen ikke offentliggjort deres hjemmeside, men når det sker, vil man kunne finde en ønskeliste, med ting der kan gøre festivalen endnu bedre.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?