25. februar 2021
Albrecht Jensensvej i Liseleje er en af de sommerhuseveje, hvor der fjernes master. Foto: Niels J. Larsen
gallery icon

Se billedserie

Albrecht Jensensvej i Liseleje er en af de sommerhuseveje, hvor der fjernes master. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu sænker mørket sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu sænker mørket sig
Halsnæs - 23. februar 2021 kl. 04:58
Af Niels Jørgen Larsen

Der er så dejligt mørkt ude på landet!

Denne lille omskrivning synes at passe byrådet i Halsnæs, som i forlængelse af en belysningsplan fra 2017 nu vil nedtage yderligere 85 lysmaster, som ikke genopsættes.

De 85 master, der forsvinder, dækker dog over en modernisering af vejbelysningen med hele 735 nye armaturer, som giver en besparelse på CO2, el og dermed også en økonomisk effektivisering. Og det bevirker altså, som det fremhæves. at der »sikres mørke på landet og i sommerhusområder, der hvor der ikke er trafiksikkerhedsmæssige forhold der taler imod dette.«

Af de 85 belysningsmaster, som fjernes, er 79 i landzone og sommerhusområder og seks i byzone. Belysningsplanen blev taget til efterretning på byrådsmødet i januar. Men de mange forslag kommer nu i borgerhøringer, når det gælder projekter med nedtagning af vejbelysning på private fællesveje, og der bliver orientering af borgerne, hvor der nedtages vejbelysning på de kommunale veje og offentlige stier.

»Der vil grundet Covid-19 ikke blive afholdt fysiske borgermøder. Der vil i stedet blive lagt information på hjemmesiden og lavet en pressemeddelelse om de planlagte nedtagninger. Borgere der ikke er direkte berørt har dermed mulighed for at få information. Hvis høringssvarene giver anledning til, at vejbelysningen bør bibeholdes, vil udvalget blive bedt om stillingtagen til dette,« hedder det i sagsfremstillingen.

- Det er sidste runde i moderniseringen af vejbelysningen som nu rulles ud. Projektet undersøtter at man kan opleve mørket på landet og i sommerhusområder, hvor trafiksikkerhedsforhold ikke taler imod, og jeg kan nævne af Arrenæs er det mindst lysforurenede sted i Nordsjælland, sagde formand for Udvalget for Miljø og Plan Anja Rosengreen (SF) på byrådsmødet.

Hun fremhævede de besparelser, der lå i projektet, og tilføjede at udvalget for en god ordens skyld vil se på sagen igen efter høringsperioden, hvor der kan komme gode indlæg fra borgerne.

- Det er et superflot, grundigt materiale, der er præsenteret tilgængeligt for politikere og borgere, sagde Thomas Møller Nielsen (V) og opfordrede borgerne til at komme med høringssvar, da der kan være uhensigtsmæssige ting, som politikerne ikke har observeret.

Han tilføjede dog at man skulle huske, at der også var økonomi i det i forhold til evt. at efterkomme borgerønsker. Torben Hedelund (S) og Thue Lundgaard (EL) havde også ros til materialet og så frem til høringssvarene.

Walter Christophersen (DF) blev grebet af Anja Rosengreens ord om det mørkelagte Arrenæs, der fik hans tanker i retning af Bruce Springsteens »Dancing in the dark«.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?