1. december 2020
I 2017 var der rapsmark, der hvor Galloway-kvier græsser nu på tredje år til gavn for biodiversiteten. Der er i år noteret 119 forskellige plante- og dyrearter i foldene på Kappelhøj.
gallery icon

Se billedserie

I 2017 var der rapsmark, der hvor Galloway-kvier græsser nu på tredje år til gavn for biodiversiteten. Der er i år noteret 119 forskellige plante- og dyrearter i foldene på Kappelhøj.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu blomstrer Kappelhøj igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu blomstrer Kappelhøj igen

Efter tre sæsoner med drøvtyggende naturplejere er de vilde blomster for alvor ved at finde tilbage til Kappelhøj

Halsnæs - 19. november 2020 kl. 14:17
Af Kim Larsen

Nogle af Kappelhøjs naturplejere, fire kvier, er netop sendt på slagteriet. Og medlemmer af Kappehøj Kogræsserlaug venter nu på at modtage deres pakker med 1/8 velhængt oksekød til fryseren.

Det er tredje år, at foldene omkring Kappelhøjstien bliver græsset af små Galloway kvier.

I denne sæson er der også kommet heste til flokken, fire små shetlændere.

Hvad med klimaet?

Oksekød er sædvanligvis mere belastende for klimaet end kød fra fx svin og kylling. Det skyldes den lattergas og metan, der udvikles ved køernes fordøjelse i vommen, som kommer ud som bøvser.

Samtidig spiser køer syv gange så meget mad, som de giver igen til mennesker i form af kød.

Men kød fra køerne på Kappelhøj belaster ikke klimaet i lige så høj grad som traditionelt oksekød, påpeger Kogræsserlauget:

"Galloway vokser langsomt, de får ikke tilskudsfoder, og de bevæger sig mere. De er nøjsomme dyr, som skal have væsentligt mindre at spise for at vokse et kilo. Det tæller også positivt på klimaaftrykket, at der sker en ikke ubetydelig kulstoflagring på markerne ved græsning på ved-varende græsmarker."

Naturpleje vigtigst

Kødet er naturligvis vigtigt, men omgangen med dyrene og oplevelserne i naturen er endnu vigtigere for Kogræsserlaugets medlemmer.

Men det vigtigste er den naturpleje, som dyrene udfører, når de græsser.

Foldene er gammel landbrugsjord, og så sent som i 2017 blev der dyrket raps på området.

Kvierne blev sluppet fri på Kappehøj for første gang i foråret 2018.

Da en gruppe plantekyndige gennemgik foldene sommeren 2018, for at se hvilke urter der indfandt sig, var resultatet lidt nedslående.

Det mest spændende var prikbladet perikon, horsetidsel og mark-forglemmigej.

Og så var der ufatteligt mange lugtløs kamille, som er kendt som ukrudt i dyrkede marker.

Den anden sommer med græsning (2019) så det ikke meget bedre ud. Nu var det kruset skræppe, som fyldte. Der var også en del kvikgræs og eng-rottehale, samt lidt hvidkløver, rødkløver og den skønne tidligt blomstrende vår-brandbæger.

I fuldt flor den tredje sommer

Men her i 2020, det tredje år med græsning, er det som om de vilde urter har opdaget det 'nye' sted.

Laugets botanikgruppe har fundet blandt andet knoldranunkel, tiggerranunkel, vinterkarse, blåhat, gul snerre, merian, almindelig gyldenris, hejrenæb og årets absolut sjoveste fund: kugle-museurt.

Der var højt humør i gruppen efter det fund, og i alt er der nu noteret 119 forskellige arter af planter og dyr i området.

Forventningerne til de næste års udvikling i biodiversiteten er høje. Også fordi lauget fra i år går over til helårsgræsning. Når floraen bides ned af køer og heste vinteren over, så der kommer lys og varme ned til de bredbladede urter tidligt på foråret.

Alle kan bidrage
Listen over artsfund kan ses på app'en Inaturalist og laugets hjemmeside.

Alle er velkomne til at bidrage med fund i området. Det kræver blot en smartphone med kamera og Inaturalist-app.

Kogræsserlauget på Kappelhøj tæller 35 medlemmer, som deltager i tilsynet med dyrene og i laugets øvrige aktiviteter med bl.a. vedligeholdelse af hegn og registrering af flora og fauna. Der er plads til flere.

Læs mere på Facebook eller på laugets hjemmeside: www.kh-kograesserlaug.dk

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?