23. april 2021
En helt ny analyse fra kommunernes naturkapital rangerer Halsnæs på en 7. plads blandt landets 98 kommuner.
En helt ny analyse fra kommunernes naturkapital rangerer Halsnæs på en 7. plads blandt landets 98 kommuner.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 'Natur'ligvis med i toppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

'Natur'ligvis med i toppen

En analyse fra kommunernes naturkapital rangerer Halsnæs i landets top ti

Halsnæs - 25. februar 2021 kl. 11:56
Af Thomas Quvang

Temperaturen stiger, de lyse morgener er lige om hjørnet, fuglene kvidrer og foråret er på vej.

Og her i Halsnæs kan vi glæde os over, at den natur som omgiver kommunen rangeres som den syvende bedste blandt landets 98 kommuner.
Det er en helt ny analyse foretaget af kommunernes naturkapital som placerer Halsnæs Kommune som nummer 7 med 53 ud af 100 mulige point.

Rangeringen udkom sidst i 2017, hvor Halsnæs Kommune lå nummer 9.

Biodiversitetskort

Danmarks mange skove, søer, marker og byer rummer alle natur, men værdien af naturen er langt fra den samme fra kommune til kommune.
På baggrund af et nyt nationalt biodiversitetskort har forskere fra Aarhus Universitet (DCE) udregnet det såkaldte Naturkapitalindeks for Danmark og hver af landets 98 kommuner.

Indekset viser blandt andet, at øerne Fanø og Læsø ligger helt i top sammen med mange af de nordsjællandske kommuner, mens bykommunen Rødovre Kommune indtager sidstepladsen. Årsagen til en dårlig placering findes ofte i et stort by- eller landbrugsareal, som optager plads fra naturen, mens naturområder med levesteder for truede arter tæller positivt.

”Naturkapitalindekset bygger på kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som fortæller os, hvor den gode natur i Danmark findes. Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og derfor er det oplagt at værdisætte den kommunale natur og benchmarke dem over for hinanden”, fortæller Seniorforsker fra Aarhus Universitet (DCE) Rasmus Ejrnæs, som er ansvarlig for analysen.

Vigtigt værktøj til kommunerne

Det er anden gang, at Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet præsenterer Kommunernes Naturkapitalindeks, og sidst indekset udkom i 2017, blev det kritiseret af en række borgmestre for at 'straffe' by- og landkommuner unødvendigt hårdt.

Derfor har forskerne denne gang også udregnet et NKI-point baseret udelukkende på kommunens naturarealer. For Halsnæs Kommune er naturarealerne alene sat til 90 point ud af 100.

Stevns Kommune er den kommune i Danmark, som tager det største hop på ranglisten fra en 80. plads i det ordinære NKI til en 17. plads, målt alene på værdien af kommunens naturarealer.

Danmarks Naturfredningsforening peger på Naturkapitalindekset som et instrument, som kommunerne bør bruge aktivt til at måle, om deres indsats for biodiversiteten nu også virker.

Redningsplan for truede arter

”Analysen kalder på handling fra kommunerne og vores lokale politikere.
Mere end halvdelen af landets kommuner har en score lavere end gennemsnittet for Danmarks Naturkapital, som i forvejen ikke er prangende med blot 25 point. Kommunerne skal i gang med redningsplaner for vores truede arter, og vi står som forening klar til at hjælpe med den opgave”, siger projektleder i Danmarks Naturfredningsforening Simon Leed Krøs.

Der findes overordnet fire måder at forbedre en kommunes naturkapital. Man kan forbedre levesteder for sårbare og truede arter, skabe ny natur, sørge for at kommunen får registreret naturen bedre og endelig sikre en bedre beskyttelse af kommunens værdifulde natur.

Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?