25. april 2019
Huset er den forkerte type, for stort, for tæt på skel, mener vejlaug og nabo. De mener, at byggeriet bryder med områdets restriktive lokalplan. Kommunen har dog givet tilladelse og dispensation til byggeriet og mener, at alt er foregået i følge reglerne. 		Foto: Niels J. Larsen
Huset er den forkerte type, for stort, for tæt på skel, mener vejlaug og nabo. De mener, at byggeriet bryder med områdets restriktive lokalplan. Kommunen har dog givet tilladelse og dispensation til byggeriet og mener, at alt er foregået i følge reglerne. Foto: Niels J. Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nabo og vejlaug er utilfredse med byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nabo og vejlaug er utilfredse med byggeri
Halsnæs - 06. oktober 2018 kl. 04:18
Af Kasper Daugbjerg Dønbo
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På en grund i et sommerhuskvarter i Asserbo arbejder håndværkerne på højtryk. De er i gang med at færdiggøre byggeriet af et enfamiliehus med en overdækket udbygning på Peder Oxesvej. Byggeriet kommer til at skille sig ud i det naturskønne område, som primært er forbeholdt sommerhuse, og hverken naboen Henrik Poulsen eller Asserbo Vejlaug forstår, at ejeren har fået tilladelse til byggeriet. De mener, at det strider mod områdets lokalplan. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Min væsentligste anke i den her sag er, at lokalplanen ikke er overholdt. Kommunens byggetilladelse giver helårsstatus, selv om lokalplanen siger, at et nyt hus skal have status af sommerhus, siger Henrik Poulsen, indehaver af et sommerhus på J. Madsen Jensensvej, der støder op til det nye byggeri.

Lokalplanen for området, som parterne henviser til, er fra april 2005 og hedder »2.14 Karsemose Nord«. Heri står det beskrevet, at områdets anvendelse er fastlagt til sommerhusområde med mulighed for fællesanlæg og mindre offentlige institutioner, og at »området bliver udlagt som sommerhusområde med særlige naturværdier«.

Dette sikres ved, at der i lokalplanen stilles strenge krav til ejendommens anvendelse, bebyggelsens omfang og placering samt beplantning og hegning i området. Hensigten er, at området skal bevare karakteren af at være et skovområde, hvor dyrelivet kan færdes frit på de store grunde, der typisk er mellem 1.800 - 10.000 m2.

- Vi oplevede det selv i 2015, da vi fik tilladelse til at rive et helårshus ned og opføre et nyt hus. Dengang overgik ejendommen automatisk til at have status som fritidsbolig, og det var der intet at gøre ved, mente administrationen. Det var helt fint og efter reglerne. Det er det her ikke, siger Henrik Poulsen.

Han har nu klaget til både Statsforvaltningen og Planklagenævnet over kommunens ageren i sagen.

- Sagen er et eksempel på, at Halsnæs Kommune ikke overholder reglerne i planloven ved nybyggeri i sommerhusområder, siger han.

Henrik Poulsen står ikke alene med sin utilfredshed. Den 29. juli blev byggeriet af huset på Peder Oxesvej drøftet på Asserbo Vejlaugs ordinære generalforsamling. Vejlauget omfatter 75 husstande i området.

- Der er mange medlemmer, som er kommet til mig og har spurgt, hvad der foregår derhenne, fordi det ser ud til at være noget helt andet, end man normalt får lov til at gøre herude, siger Klaus Petersen, formand for Asserbo Vejlaug.

Der er betydelig tvivl om, hvorvidt byggeriet overskrider lokalplanen på en række punkter.

- Det vækker meget forundring, at bebyggelsesgraden åbenbart kan fraviges, at der kan bygges højere ind mod naboskel end tidligere og at der dispenseres for afstandskriteriet til skade for en nabo. Det kan ramme et hvilket som helst medlem af vejlauget, og det har udløst et engagement fra vejlaugets side. For hvem er den næste, som oplever, at kommunen dispenserer for regler og lokalplan, uden at vi får lejlighed til at kommentere det?, spørger Klaus Petersen.

Han gør det klart, at Halsnæs Kommune tidligere har brugt vejlauget som høringspart og repræsentant for beboerne i vores område, og at kommunen har værnet meget om, at den restriktive lokalplan overholdes. Det skete senest i foråret, hvor kommunen rettede henvendelse til vejlauget på grund af »uheldig beplantning« på nogle grunde.

- I henhold til lokalplanen skal området bevares som et åbent naturområde, og derfor er der blandt andet restriktioner på beplantning, hække og hegn, så vildtet kan færdes frit, siger Klaus Petersen.

- Der har været en stærk opbakning fra kommunen til at bevare og overholde lokalplanen i området. Derfor undrer det os, at vi ikke er blevet hørt i den her sag, og at kommunen har givet så vidtgående tilladelse til et byggeri i dette smukke naturområde.

Vejlauget rettede henvendelse til kommunen i august i sagen, men har intet svar fået.

Du kan læse mere om sagen i Frederiksborg Amts Avis i weekenden.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede